Plus VN wil miljarden voor SDG's bij bedrijven halen

De Verenigde Naties willen de duizenden miljarden die zij tekortkomen voor de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) bij het bedrijfsleven halen. Dertig bedrijven hebben alvast toegezegd.

31 oktober 2019
Sdgs Banner Klein

Om de SDG's te realiseren, zijn investeringen onontbeerlijk. Maar dat was van bij de lancering van de duurzame ontwikkelingsdoelen al een probleem. Toen was er sprake van een tekort van 2270 miljard euro per jaar en dat tekort is volgens het Wereld Economisch Forum enkel maar gegroeid. De VN riep de privésector daarom een maand geleden op om mee te investeren in een duurzame toekomst en richtte daarvoor de Global Investors for Sustainable Development Alliance (GISD) op. Intussen hebben dertig bedrijven, waaronder Citigroup, Allianz en Bank of America, toegezegd om daarin mee te stappen. Navid Hanif, directeur van het bureau Financing for Sustainable Development van het Departement voor Economische en Sociale Zaken (DESA): "De Alliantie is gevormd vanuit het besef dat er meer geld en investeringen nodig zijn uit de private sector, inclusief van banken, pensioenfondsen en andere investeerders. Anders worden de SDG’s niet gehaald. Het beschikbare geld uit publieke fondsen is hiervoor onvoldoende."

Vorige maand uitten burgerorganisaties kritiek op het podium dat miljonairs en grote bedrijven krijgen bij de VN. Ze stelden dat de marktoplossingen van grote bedrijven de crisis in de afgelopen jaren juist verergerd hebben. Klopt dat?

"De VN zijn uiteraard zeer inclusief, zo zit de organisatie in elkaar. De jaarlijkse Algemene Vergadering brengt hoge vertegenwoordigers uit elk land samen: staatshoofden en regeringsleiders. De VN heeft de kracht om mensen die aan de top staan in diverse sectoren samen te brengen, van economen tot miljardairs. Samen proberen zij oplossingen te vinden voor wereldwijde problemen. Ik zou dit geen mislukking willen noemen en zie het optimistischer. Wat we zien is dat grote bedrijven zich steeds meer realiseren dat het succes van hun onderneming onlosmakelijk verbonden is met duurzame ontwikkeling en economische en sociale rechtvaardigheid."

"De Business Round Table bijvoorbeeld (een vereniging van CEO’s, red.) verklaarde onlangs dat bedrijven niet alleen waarde moeten leveren voor aandeelhouders, maar voor alle betrokkenen, inclusief werknemers en klanten. Ze realiseren zich dat het tegenwoordig van groot belang is om beloften na te komen en de daad bij het woord te voeren. Maar het gaat allemaal niet snel genoeg. Daarom bekijken we nu alle mogelijke wegen om dat proces te versnellen."

Welke plannen heeft de Alliantie?

"De nieuwe Alliantie zal zich focussen op investeringskansen in ontwikkelingslanden. De SDG’s zijn er voor alle landen, maar de armste en meest kwetsbare mensen en gemeenschappen hebben er het meeste belang bij. Dat zijn de landen die als gevolg van oorlog, de klimaatcrisis, gendergeweld en hardnekkige ongelijkheid het meest moeite hebben de Agenda 2030 uit te voeren."

Hoe realistisch is het om ervan uit te gaan dat bedrijven het financieringstekort voor de SDG’s zullen oplossen?

"Het gaat niet om liefdadigheid. De dertig ceo’s erkennen dat het toekomstige succes van hun bedrijven onlosmakelijk verbonden is met een duurzame toekomst voor de wereld. Een bedrijf heeft belang bij gezonde werknemers en klanten, dus investeringen in schoon water en sanitaire voorzieningen zijn zakelijk gezien zinnig. Het bedrijfsleven realiseert zich dit steeds meer. Om bedrijven te laten floreren is het belangrijk iets te doen aan armoede, slechte gezondheid, gebrek aan onderwijs en het voorkomen van klimaatrampen. Als we de SDG-doelen niet halen, verliest iedereen daarbij, rijk en arm. De armen het meest, maar niemand zal er op de lange termijn ongeschonden uit komen. De leden van de Alliantie realiseren zich dit."


Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.