Plus VN-rapport waarschuwt: klimaatcrisis is nu ook oceaanalarm

De klimaatverandering heeft een enorme impact op onze oceanen en ijsmassa’s. En zelfs als we alle zeilen bij zetten, zullen de uitdagingen immens zijn, waarschuwt het VN-klimaatpanel. Toch is het nog niet helemaal te laat.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine december 2019
Elke Doms | 3 december 2019
Hr I Stock 1138600688

De klimaatverandering heeft een vernietigend effect op de oceanen, de ijskappen en de poolgebieden. En als we niets doen, lopen miljarden mensen gevaar. Dat was de hoofdboodschap van een speciale commissie van het IPCC, het klimaatpanel van de VN, bij de lancering van een nieuw rapport over de toestand van oceanen en poolregio’s dit najaar.

Het rapport gaat in op de wereldwijde gevolgen van de opwarming van de oceanen, het smeltende ijs op Groenland en Antarctica en het verdwijnen van gletsjers. Drie jaar lang doorploeterden meer dan honderd wetenschappers zevenduizend studies en verwerkten ze tienduizenden commentaren. Het resultaat is een rapport dat hoogst noodzakelijk was, meent IPCC-medevoorzitter Valérie Masson-Delmotte: “De meeste veranderingen in de oceanen als gevolg van de klimaatverandering zijn onzichtbaar. Vaak wordt gefocust op plasticvervuiling, omdat je die met het blote oog kunt zien. Maar het effect van meer hitte, hittegolven en verzuring van de oceanen is minder goed zichtbaar. Toch is die impact extreem schadelijk voor onze kustecosystemen. Het was dan ook hoog tijd om die in kaart te brengen.”

Smeltend ijs, gevaarlijkere stormen

Uit de bevindingen van het klimaatpanel blijkt dat het afsmelten van de ijskappen overal ter wereld alsmaar sneller gaat. Daardoor zal ook de zeespiegel hoogstwaarschijnlijk sneller dan voorspeld stijgen. De auteurs achten het plausibel dat de zeespiegel tegen het eind van deze eeuw met 110 centimeter zal stijgen. Tot nog toe werd uitgegaan van een stijging van 98 centimeter.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.