Plus Noodfonds van 1 miljard dollar moet ontwikkelingslanden door coronacrisis loodsen

De Verenigde Naties hebben een noodfonds opgericht om de strijd tegen het coronavirus wereldwijd te ondersteunen. Het fonds moet ontwikkelingslanden helpen om de gezondheidscrisis aan te pakken en vermijden dat hun vooruitgang op het vlak van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen teniet wordt gedaan.

Katleen Put | 8 april 2020
Wereldbol Corona

Het nieuwe COVID-19 Response and Recovery Fund van de Verenigde Naties voorziet tot eind 2020 een budget van 1 miljard dollar. Dat geld moet ontwikkelingslanden helpen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Het zal vooral verzameld worden via bijdragen van overheden, bedrijven, financiële instellingen, liefdadigheidsorganisaties en individuele schenkingen. Het noodfonds zal bijdragen aan de financiering van drie solidariteitsdoelen:

  • Een efficiënte aanpak van de medische crisis, ook in landen met een zwakker gezondheidssysteem;
  • Beperken van de sociale impact en de economische schade van de coronacrisis;
  • Ontwikkelingslanden ondersteunen bij het sociale en economische herstel.

Toekomst na corona

Het nieuwe noodfonds van de VN is specifiek bedoeld voor de strijd tegen corona en staat dus los van andere VN-fondsen rond gezondheid. Die aanpak moet vermijden dat de strijd tegen ziektes als tbc of malaria tijdens de coronacrisis stilvalt, met dramatische gevolgen op langere termijn. Het geld uit het COVID-19-fonds zal onder meer besteed worden aan de aankoop van medische apparatuur en beschermingsmiddelen, het uitbetalen van de lonen van dokters en verpleegkundigen, schoolmaaltijden voor kwetsbare kinderen en de promotie van digitale innovatie. Een ruim budget is ook voorzien voor het ondersteunen van lokale overheden en voor investeringen in een duurzame en inclusieve samenleving na corona. Op die manier willen de VN vermijden dat het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) – een must voor een duurzame toekomst – op een zijspoor wordt geschoven.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Goede gezondheid en welzijn