Plus VN nemen reuzenstap vooruit richting wereld zonder plasticafval

Tijdens de vijfde editie van de VN-milieutop UN Environment Assembly zijn de delegaties van 193 lidstaten overeengekomen om een internationaal bindend verdrag op te stellen over maatregelen die de plasticvervuiling drastisch te verminderen.

Inès Aoun | 4 maart 2022
Plastic Bottle 606881 960 720

De maatregelen zijn bedoeld om de hele levenscyclus van plastics minder belastend te maken voor het milieu. Ze grijpen in op alle stappen in de waardeketen: van ontwerp tot recyclage.

Plastic in elk ecosysteem geweerd

Een internationale commissie heeft de opdracht gekregen om het huidige principebesluit in twee jaar tijd om te zetten in een wettelijk bindend verdrag dat in 2024 ter ratificering kan worden voorgelegd.

Naast de volledige levenscyclus van plastic – de ontginning van fossiele grondstoffen, de productie en consumptie van plastics én de afvalverwerking en recyclage - is het de bedoeling dat deze deal ook kijkt naar plasticvervuiling in elk ecosysteem, niet enkel naar de plasticsoep in de oceanen. Alleen dat probleem aanpakken, zou voorbijgaan aan de ware omvang van het vervuilingsprobleem, vonden de onderhandelaars.

Plasticvervuiling is een van de grootste uitdagingen van deze tijd: microplastics komen vrij in het water dat we drinken en in de luchtdie we inademen. Microplastics zijn al aangetroffen op plekken waar we het eerder niet voor mogelijk achtten. Ook in het menselijk lichaam zijn al sporen van microplastics aangetroffen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.