VN-akkoord kiest resoluut voor biodiversiteit
Na meer dan 15 jaar onderhandelen, 5 mislukte akkoorden en een onderhandelingsmarathon van 40 uur bereikten de VN-lidstaten afgelopen zaterdag een akkoord over de bescherming van de internationale wateren. Het High Seas-verdrag moet 30% van de internationale wateren onder bescherming plaatsen tegen 2030. Het verdrag kan historisch genoemd worden op verschillende vlakken.
“Het schip heeft de kust bereikt”, sprak Ms. Lee, voorzitter van de oceanenconferentie. Momenteel is slechts 1% van de open zee beschermd. Het resultaat is overbevissing, vervuiling en exploitatie van kostbare gebieden, wat leidt tot een groot verlies aan biodiversiteit. Het doel van het verdrag is om hier verandering in te brengen en 30% van de wereldzeeën te transformeren in beschermde gebieden tegen 2030. Daarnaast zou er meer geld vrijkomen voor marine instandhouding van de zee en komt de biodiversiteit onder internationale bescherming te staan. Tot slot moeten ook economische projecten, expedities en andere activiteiten in internationale wateren gecontroleerd worden op hun milieuvriendelijkheid na de ratificatie van het verdrag door de verschillende lidstaten.
Historisch
Het verdrag slaat op internationale wateren die op zijn minst meer dan 370 kilometer verwijderd van kustregio’s liggen. Daardoor is toezicht op overbevissing en vervuiling moeilijk. Daarnaast vormde de verdeling van de financiële voordelen van de genetische hulpbronnen het grote struikelblok van deze onderhandelingen. De doorbraak komt er door het eerder goedgekeurde verdrag op de COP15 in Montreal in december dat de bescherming van 30% van land en zee tegen 2030 beoogt.
Steun vanuit alle kanten
Het High Seas-verdrag krijgt steun vanuit alle kanten. Zo belooft de Europese Commissie om alvast 40 miljoen euro vrij te maken voor dit oceaanprogramma. Europa spoort lidstaten aan hetzelfde te doen. Ook België schaart zich achter het verdrag en Vincent Van Quickenborne, minister van de Noordzee, kondigt zelfs aan dat ons land bereid is om het secretariaat van het verdrag te ontvangen in Brussel. Daarnaast noemt Greenpeace het verdrag alvast historisch maar zien ze toch alvast enkele problemen opduiken. Zo benadrukt de organisatie de gebreken in het verdrag en spoort de organisatie regeringen aan om zo snel mogelijk het verdrag om te zetten in de praktijk als we de doelstellingen van 2030 willen bereiken.
Waarom zijn oceanen zo belangrijk?
Oceanen genereren 50 procent van de zuurstof die we nodig hebben. Ze absorberen ook nog eens 25 procent van alle CO2-emissies. Daarnaast vangen ze nog eens 90 procent van de warmte op die die emissies veroorzaken. Volgens de VN zijn ze niet alleen de ‘longen van de planeet’ maar ook de grootste koolstofopslagplaatsen (carbon sinks) ter wereld.