Vlees en zuivel stoten dubbel zoveel broeikasgassen uit als plantaardige voeding

De wereldwijde voedselproductie is goed voor meer dan een derde van de totale broeikasgasuitstoot die wordt veroorzaakt door de mens. Dat blijkt uit een grootschalige nieuwe studie in Nature. Vlees en zuivel zijn dubbel zo vervuilend als plantaardige producten.

Inès Aoun | 15 september 2021
Koe Melk Uitstoot

Voor de studie in Nature berekenden de onderzoekers de CO2-, methaan-, en stikstofuitstoot van 171 gewassen en zestien dierlijke producten. Dat deden ze op basis van gegevens uit 2010 die in tweehonderd landen werden verzameld. De wetenschappers keken naar alle fases van de voedselproductie, van het vrijmaken van land en bemesting tot verwerking en transport.

Uit de berekeningen blijkt dat het hele voedselsysteem 17,3 miljard ton aan CO2 equivalent per jaar uitstoot. Dat is 35 procent van de totale broeikasgasuitstoot veroorzaakt door de mens. “Het cijfer ligt veel hoger dan we hadden verwacht”, zegt coauteur Atul Jain van de Universiteit van Illinois aan The Guardian.

Rundsvlees versus tarwe

Volgens de onderzoekers domineren vlees- en zuivelproducten met 57 procent de uitstoot van de voedselproductie. Plantaardige voeding haalt slechts 29 procent. Andere vormen van landgebruik, om bijvoorbeeld rubber of katoen te telen, zijn verantwoordelijk voor 14 procent van de uitstoot.

Rundsvlees is het meest vervuilende vleesproduct, goed voor een kwart van alle uitstoot uit veeteelt. De onderzoekers maken daarbij de volgende vergelijking: als je 1 kilogram tarwe teelt, stoot je 2,5 kilogram aan broeikasgassen uit. Voor 1 kilogram rundvlees, gaat 70 kilogram aan broeikasgassen de lucht in.

Opmerkelijk is wel dat sommige gewassen vervuilender zijn dan andere. Zo gaat met de productie van rijst een belangrijke uitstoot van methaan gepaard. Dat komt omdat rijst vaak in ondergelopen velden wordt geteeld, een ideale biotoop voor bacteriën die methaan uitstoten.

Zuidoost-Azië

De onderzoekers berekenden ook waar de meeste broeikasgassen, gerelateerd aan de productie van voeding, worden uitgestoten. Het antwoord is misschien verrassend: Zuid- en Zuidoost-Azië (23 procent) gevolgd door Zuid-Amerika (20 procent). Zuid- en Zuidoost-Azië is de enige regio waar de emissies van de productie van plantaardige voeding die van vlees en zuivel overstijgen. Zuid-Amerika heeft dan weer de grootste uitstoot met betrekking tot de productie van vlees en zuivel.

De onderzoekers hebben de uitstoot van alle gewassen en dierlijke producten in een openbare database gegoten.

Bron: Nature, The Guardian,

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!