Vlaanderen wil regenwaterputten verplichten bij verbouwingen

Als het van de Vlaamse regering afhangt, dan hebben veel meer Vlamingen binnenkort een regenwaterput. Op aanraden van minister van Omgeving Zuhal Demir wordt het vanaf 2023 verplicht om bij verbouwingen een regenwaterput te laten installeren.

Inès Aoun | 2 augustus 2022
Pexels Adrien Olichon 2663254 1

Wie zijn woning ‘grondig’ verbouwt, zal vanaf volgend jaar een regenwaterput moeten plaatsen. Wat als een grondige verbouwing geldt, kan de vergunningverlener beslissen.

Afhankelijk van je dakoppervlakte

Momenteel moet je een regenwaterput van 5000 liter laten installeren als je een nieuwbouwwoning zet. Maar de gewestelijke stedenbouwkundige verordening rond hemelwater van 2013 voldoet volgens de Vlaamse regering niet meer aan de huidige situatie waarbij kurkdroge zomers en overstromingen steeds meer de norm worden. Daarom heeft ze beslist dat wie een nieuwe woning bouwt, zijn of haar huis grondig verbouwt of werken laat uitvoeren aan afval- en regenwatervoorzieningen een waterput moet laten zetten. Hoe groot die moet zijn, hangt af van de oppervlakte van het dak.

  • bij een horizontale dakoppervlakte kleiner dan 80 vierkante meter: 5000 liter;
  • bij een horizontale dakoppervlakte vanaf 80 vierkante meter, maar kleiner dan 120 vierkante meter: 7500 liter;
  • bij een horizontale dakoppervlakte vanaf 120 vierkante meter, maar kleiner dan 200 vierkante meter: 10.000 liter;
  • bij een horizontale dakoppervlakte vanaf 200 vierkante meter: minimaal 100 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte tenzij uit de aanvraag blijkt dat de gebruiksmogelijkheden niet in verhouding zijn tot het vastgelegde volume.

Vroeger gold de verplichting ook pas vanaf een constructie met een oppervlakte van 40 vierkante meter. De regel valt nu weg.

Consultatie

Over dit besluit wordt een openbaar onderzoek georganiseerd en wordt het advies ingewonnen van de SARO, de Minaraad en de SERV. Er komt ook een overlegvergadering met de vertegenwoordigers van de Vereniging van de Vlaamse Provincies en de VVSG.

Bron: beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be; De Morgen; VRT NWS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!