Vlaanderen steunt veertien nieuwe windmolenprojecten

De Vlaamse Overheid maakt een budget van 1,5 miljoen euro vrij voor veertien nieuwe windmolenprojecten. Later dit voorjaar volgt een nieuwe call.

Fran Herpelinck | 22 maart 2019
Adobe Stock 134137821

De steun komt er na een oproep van het Vlaams Energieagentschap, die liep van begin december tot eind januari van dit jaar. Daarbij werd voor het eerst gebruik gemaakt van een vergelijkende biedprocedure. Op die manier werden de ingediende projecten gerangschikt en beoordeeld volgens de balans tussen beoogd rendement en aangevraagde steun. Projecten die te duur waren of de totaalsom van het subsidiebudget deden overschrijden, vielen uit de boot.

Met de oproep trachtte de overheid in de eerste plaats organisaties en kmo’s aan te moedigen om te investeren in windenergie. In totaal kwamen veertien projecten uit de bus, specifiek kleine en middelgrote turbines, met een vermogen tussen tien en driehonderd kilowatt.

Win-winproject

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters benadrukt dat het enkel om investeringssteun gaat. Zo zullen de geselecteerde projecten tijdens de looptijd geen verdere steun ontvangen via groenstroomcertificaten. “Deze call is een onwaarschijnlijk groot succes. Het toont aan dat meer en meer organisaties en kmo’s de mogelijkheden zien die een kleine of middelgrote windmolen hen biedt. Dankzij investeringssteun kunnen vele nieuwe windmolens worden gebouwd én vermijdt de Vlaamse overheid oversubsidiëring’, aldus Peeters.

Op 28 maart lanceert de overheid, aan dezelfde voorwaarden, een nieuwe call die tot en met 30 mei 2019 zal lopen.

Bron: Belga

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!