Vlaanderen moet in 2040 asbestveilig zijn

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege en de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) hebben een actieplan gelanceerd voor de afbouw van asbest. Het doel? Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig maken.

Ellen Vervoort | 19 november 2018
Adobe Stock 88950383

Vanaf de Tweede Wereldoorlog werd in de meeste gebouwen in Vlaanderen een of andere vorm van asbest verwerkt: dakplaten, gevelleien, vloerbedekking en zelfs bloembakken kwamen in asbestvorm. Als goedkoop, brandwerend en sterk isolerend materiaal was het vooral van de jaren 1940 tot 1980 gretig in trek. Hoewel de gezondheidsrisico’s al lang bekend zijn, trad het verbod op asbestmaterialen pas in 2001 in werking.

Zo kwam er door de tijd heen naar schatting 2,3 miljoen ton aan asbestvezel in onze gebouwen terecht, al gaat het daarbij voor alle duidelijkheid niet altijd om risicovolle toepassingen. Er is pas een risico als de asbesthoudende materialen na 15 à 20 jaar beginnen verweren en de giftige vezels in de lucht terechtkomen. Zo komt in Vlaanderen momenteel op jaarbasis meer dan 250.000 kilo asbeststof vrij.

Risicovolle toepassingen

Om het asbestprobleem terug te dringen, keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed. Dat resulteert nu in een actieplan met duidelijke ingrepen. Eerste stap is het inventariseren van alle aanwezige asbest tegen 2032, en al in 2021 of 2022 moeten verkopers van huizen die voor 2001 werden gebouwd verplicht een asbestinventaris voorleggen.

Tegen 2040 moet Vlaanderen volledig asbestveilig zijn. Asbestveilig betekent niet dat al het asbest moet worden verwijderd. Alleen risicovolle toepassingen, zoals asbestcementen daken, gevels en losgebonden asbestmaterialen moeten verdwijnen.

27,2 miljoen euro

Voor het hele plan maakte de Vlaamse overheid een budget van 27,2 miljoen euro vrij. Daarmee kunnen lokale besturen subsidies aanvragen als ze projecten indienen om op grote schaal asbest in hun gemeente te verwijderen of asbest in te zamelen via containerparken. De OVAM zelf sluit sectorprotocollen af voor prioritaire doelgroepen, waaronder scholen. Zij worden extra ondersteund om de mijlpalen te halen. Het nieuwe actieplan krijgt binnenkort een gezicht met de infocampagne 'Samen verslaan we het asbestbeest'.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!