Vlaanderen maakt 12 miljoen euro vrij voor lokale klimaatprojecten

In 2018 konden Vlaamse gemeenten, verenigingen en scholen een voorstel indienen voor de uitwerking van een klimaatproject in hun buurt. De 80 winnaars van deze klimaatwedstrijd krijgen van de Vlaamse overheid samen in totaal 12 miljoen euro toegestopt.

Fran Herpelinck | 30 januari 2019
Nature 3232263 1920
De Kalmthoutse Heide, waar een klimaatproject rond een veenmoeras op stapel staat.

Met de oproep wilde de Vlaamse overheid aanmoedigen om zelf de handen uit de mouwen te steken voor het klimaat. Uit 180 voorstellen selecteerde een jury 80 winnaars. Elk van de uitverkoren projecten krijgt een subsidie tussen 10.000 en 250.000 euro uit het Vlaams Klimaatfonds, in totaal goed voor 12 miljoen euro. De helft van het bedrag krijgen de winnaars vooraf, de andere helft wanneer ze hun project tot een goed einde brengen, ten laatste tegen 2024.

Van fiets tot warmtenet

Een van de meest opvallend projecten situeert zich op de Kalmthoutse Heide, waar een uitgedroogd veen heel wat CO2 loslaat. Door de waterhuishouding van een lokale gracht bij te sturen met een kleischerm, kan het veen opnieuw aangroeien en daalt de uitstoot.

Ook de fiets is een van de rode draadjes doorheen de projecten. Zo proberen gemeentes als Kasterlee en Zemst hun werknemers meer aan het fietsen te krijgen, via aangepaste leaseprogramma’s. In Limburg start een vzw de ‘fietsbieb’ op, waar ouders voor 20 euro per jaar voor hun kinderen een tweedehandsfiets kunnen ontlenen. Zo hoeven ze niet voortdurend fietsen te kopen en af te danken, naarmate hun kinderen een model ontgroeien.

Andere thema’s: platformen tegen voedselverspilling, warmterecuperatie uit afvalwater en het planten van groen en bossen. In Kortessem bij Hasselt investeren ze dan weer in een warmtenet voor publieke gebouwen. De warmte komt van een nieuwe ‘biomassahub’ in Houthalen-Helchteren, die in verbinding staat met een lokale stookplaats. Bedoeling is om later ook serviceflats in Kortessem op het warmtenet aan te sluiten.

CO2-reductie

"Dit zijn concrete maatregelen die op korte termijn een forse reductie van CO2-uitstoot genereren, meteen de reden waarom het klimaatfonds werd opgericht ", verklaart Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) de oproep. Volgens het kabinet zouden de projecten garant staan voor een koolstofreductie van 50.000 ton. Elk jaar stoot Vlaanderen 75 miljoen ton CO2 uit.

Bron: De Morgen

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!