Vlaanderen laat potentieel van kweekvlees onderzoeken

Heeft laboratoriumvlees een toekomst in Vlaanderen? Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) laat daarover een studie uitvoeren. “We mogen de boot niet missen.”

Fran Herpelinck | 20 augustus 2018
Cultured Beef 02
© Mosa Meat

De minister gelooft sterk in het potentieel van kweekvleesproducten. Een nieuwe studie, uit te voeren door Technopolis en Blonk Consultants, zal in kaart brengen welke technologieën er in Vlaanderen bestaan en wat de noden en verwachtingen zijn van de consument.

En-enverhaal

De beslissing krijgt bijval van Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, die op een momentum wijst. “We willen in Vlaanderen klaarstaan om marktleider te worden in de ontwikkeling van vleesalternatieven. Deze boot mogen we niet missen”, stelt woordvoerder Nicholas Courant. Volgens Fevia is een ‘en-enverhaal’, waarin én vlees én kweekvlees op het menu staan, de toekomst voor de industrie. “Investeren in kweekvlees mag geen reden zijn om vlees te laten vallen. We begrijpen echter van de Vlaamse consument dat die zijn vleesverbruik veelal iets wilt minderen, waardoor er voor kweekvlees een groeimarge is.” Ook de Boerenbond is het initiatief van Philippe Muyters niet ongenegen.

Bill Gates

In-vitrovlees krijgt wereldwijd steeds meer weerklank. Onder meer dankzij het onderzoek van de Nederlandse professor Mark Post, die met Mosa Meat een start-up runt die via dierlijke cellen de perfecte hamburger probeert te kweken. Ook het Amerikaanse Impossible Foods, gefinancierd door multimiljardair Bill Gates, gooit hoge ogen met kweekvlees waarin alle bestanddelen vervangen worden door plantaardige producten.

In eigen land is de familie Colruyt een fervente believer. Via haar fonds Korys investeerden de Colruyts in het Nederlandse Ojah, specialist in duurzame, plantaardige vleesvervangers.

Bron: HLN, De Tijd

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!