Vlaanderen krijgt 30.000 publieke laadpunten extra tegen 2025

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters trekt 30 miljoen euro uit voor extra publieke laadinfrastructuur. In de zomer maakte de minister al geld vrij voor 28 snellaadpalen langs de autosnelwegen.

Inès Aoun | 23 november 2020
Elektrische Auto Laadpunt

In september van dit jaar waren maar liefst 17 procent van alle verkochte nieuwe wagens op de Belgische markt elektrisch of hybride. Om dat percentage nog op te trekken, investeert Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters nu in publieke laadinfrastructuur. Dat moet ervoor zorgen dat mensen zonder eigen parkeer- of laadvoorziening hun voertuig ook probleemloos kunnen opladen. Minister Peeters: “De omschakeling naar zero-emissievoertuigen is een absoluut streefdoel als we de klimaatdoelstellingen willen halen.”

Van 4000 naar 30.000 laadpunten

Vlaanderen telt op dit moment 3920 publieke laadpunten en 96 publieke snellaadpunten. Minister Lydia Peeters streeft ernaar om 30.000 extra CPE (Charge Point Equivalent) uit te rollen tegen 2025. “Een laadpaal met een beperkt vermogen (3-7 kilowatt) komt overeen met 1CPE, bij een laadpaal met een hoger vermogen (11-22 kilowatt) zijn dat 2CPE. Zo berekent ook Europa het aantal laadpunten”, aldus Peeters.

Kortere plaatsingsprocedures

De procedure om een publieke laadpaal te plaatsen neemt veel tijd in beslag. Minister Peeters wil dit aanpakken door:

  • de prioritaire locaties vooraf in kaart te brengen
  • de laadpaaloperatoren sneller te betrekken bij het proces, om discussies in een latere fase te vermijden
  • werk te maken van een eenvormige aanpak op beleidsniveau.

In de zomer maakte Peeters ook al 468.000 euro vrij om op 28 plaatsen over heel Vlaanderen supersnelle laadpalen te installeren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!