Vlaanderen gaat weer voor zonnepanelen
Het aantal nieuwe installaties van zonnepanelen in Vlaanderen verdubbelde in 2022 ten opzichte van een jaar eerder. Een sterk herstel nadat de vraag kelderde door de situatie met de terugdraaiende teller, maar verre van een record.
In 2022 verschenen er zonnepanelen op 99.552 Vlaamse daken, goed voor een bijkomend vermogen van 516,6 megawatt. De overgrote meerderheid waren installaties bij woningen of kleine ondernemingen. Dat wijst op het belang van de verlengde PV-premie en de hoge energieprijzen die voor een trendbreuk met 2021 zorgen. Toen werd in het voorjaar de overgangsregeling voor de terugdraaiende teller vernietigd, waardoor het aantal nieuwe installaties fors terugliep. We halen nog niet het niveau van recordjaar 2020, toen er met 155.218 installaties in totaal 722,5 megawatt nieuw vermogen bij kwam. De cijfers voor afgelopen jaar kunnen nog wat stijgen door achterstand bij het verwerken van keuringen en premie-aanvragen.
Doelstellingen en premies
Dankzij de hernieuwde interesse voor zonne-energie haalde Vlaanderen ruimschoots de doelstelling van 450 megawatt bijkomend vermogen op één jaar tijd. Minister van Energie Zuhal Demir reageert tevreden: “Wie de kans heeft om te investeren in zonnepanelen, mag niet twijfelen. Dat is tegelijk kiezen voor meer vat op de energiefactuur en een betere toekomst voor ons leefmilieu. Een dubbele winst dus”.
Wie interesse heeft om dit jaar zonnepanelen te leggen, kan nog steeds rekenen op een premie. Die halveert wel elk jaar. In 2022 bedroeg ze maximaal 1500 euro, nu gaat het nog over 750 euro, in 2024 zal dat 375 euro zijn. Veel gezinnen kiezen voor de combinatie met een thuisbatterij, die onder meer helpt om de impact van het nieuwe capaciteitstarief te beperken. Ook daarvoor is er nog een batterijpremie, waar afgelopen jaar nog 33.258 mensen gebruik van maakten. Die premie is wel vervroegd stopgezet; enkel batterijen die nog voor 31 maart 2023 gekeurd raken, komen nog in aanmerking.
SDG
