Plus Vlaamse scale-up maakt snellere, goedkopere, duurzamere pfas-filter

Inopsys, een van de scale-ups gevestigd op Blue Gate Antwerp, test een nieuwe manier om pfas-stoffen uit water te filteren op Oosterweel. De technologie zou duurzamer zijn en in staat zijn de strengere, nieuwe normen te halen. Begin volgend jaar wil Inopsys een commerciële installatie in gebruik hebben.

Koenraad Coel | 28 september 2022
Image Inopsys 1
Inopsys

Onder de noemer pfas valt een uitgebreide familie aan chemische stoffen die zich makkelijk verspreiden in het milieu. Ze worden daar niet afgebroken door natuurlijke processen, vandaar de bijnaam ‘forever chemicals’. Om te voorkomen dat pfas in onze omgeving terecht komen of om ze eruit te verwijderen, zijn goede filtertechnieken essentieel. Tot nu toe gebruiken we daarvoor actieve kool, maar dat proces is niet bijzonder effectief voor de kortere keten pfas-stoffen zoals PFBS en PFBA. Bovendien moet het filtermateriaal na gebruik gereactiveerd worden aan zeer hoge temperaturen. Met het vooruitzicht op nieuwe normen die honderd tot duizend keer strenger zullen zijn, lijkt actieve kool zijn limiet bereikt te hebben.

Herbruikbaar adsorptiemateriaal

Goed een jaar geleden begon Inopsys, met financiële steun van de stad Antwerpen, aan de ontwikkeling van een nieuwe methode om pfas te filteren. Het resultaat is een materiaal dat meer pfas deeltjes uit het water haalt, inclusief de moeilijkst te verwijderen varianten. De nieuwe technologie zou drie keer sneller werken en het adsorptiemateriaal is herbruikbaar, zodat het filterproces minder afval produceert. De restfractie, die een heel hoge concentratie aan pfas-stoffen bevat, moet nog wel verbrand worden. Daarvoor zoekt Inopsys nog een duurzamere oplossing. Globaal genomen zou de nieuwe technologie tot de helft goedkoper zijn dan de actieve kool methode.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Goede gezondheid en welzijn Schoon water en sanitair Industrie, innovatie en infrastructuur Leven in het water