Vlaamse Regering maakt 2,8 miljoen euro vrij voor Foodsavers

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke heeft aangekondigd dat er de komende vier jaar 2,8 miljoen euro geïnvesteerd wordt in de sociale distributieplatformen van Foodsavers. Zij zagen de vraag naar voedselhulp op een jaar tijd met 27 procent stijgen.

Inès Aoun | 23 augustus 2021
Foodsavers Antwerpen 2
Eva Verraes (tweede van links) en Wouter Beke bezochten een voedseldistributieplatform in Antwerpen.

Foodsavers (zie kader) heeft in 2020 zo’n 1750 ton aan voedseloverschotten ingezameld bij supermarkten, veilingen en bedrijven. Dat is zo’n 34 procent meer dan in 2019. In totaal deden in 2020 112.500 mensen in armoede een beroep op de organisatie. “De vraag naar voedselhulp is duidelijk gestegen en we zien voorlopig geen kentering,” zegt Caroo Torfs, projectmedewerker Foodsavers bij HERW!N, het collectief van sociale circulaire ondernemers, waartoe ook Foodsavers behoort. “De economische crisis veroorzaakt door corona raakt vooral de zwaksten onder ons. Dat merken wij heel sterk. Om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag, zijn de middelen die de Vlaamse Regering toekende in het kader van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ dan ook meer dan welkom”, aldus Torfs.

Vier jaar

De bedoeling is om met de middelen de elf bestaande sociale distributieplatformen te ondersteunen in hun uitbouw en ervoor te zorgen dat er nog meer lokale platformen uit de grond worden gestampt. Vzw’s, sociale ondernemingen en (verenigingen van) lokale besturen kunnen tot 30 september 2021 een projectaanvraag indienen voor ondersteuning. Distributieplatformen kunnen maximaal aanspraak maken op 700.000 euro per jaar en dat vier jaar lang. Tot nu toe kreeg elke provincie 50.000 euro per jaar. Die som werd verdeeld over de diverse sociale distributieplatformen.

Voedselhulp

Het geld is ook bedoeld om de distributieplatformen aan te moedigen om zich om te vormen tot voedselhubs of fysieke en digitale plekken voor voedselinitiatieven (restjesfabrieken, distributieplatformen, sociale kruideniers en restaurants, …). “Door in te zetten op zulke hubs wordt er niet alleen een einde gemaakt aan voedselverspilling, maar wordt ook een bijdrage geleverd aan de sociale circulaire economie van morgen,” zegt minister Beke.

Om die reden roept Eva Verraes, directeur van HERW!N de Vlaamse Regering op met Foodsavers een werkingskader uit te werken dat naast de lokale middelen ook een billijke en op resultaten gebaseerde jaarlijkse basisfinanciering voorziet.

Antwerpse bedrijven schenken meer voedseloverschotten

In de eerste helft van dit jaar schonken Antwerpse bedrijven 206 ton voedseloverschotten, dat is meer dan dubbel zoveel dan in dezelfde periode vorig jaar. De coronacrisis zorgde ervoor dat plots verschillende bedrijven voedseloverschotten hadden, onder andere door de sluiting van de horeca. Daarnaast moedigde de stad Antwerpen bedrijven aan voedseloverschotten te schenken, waardoor het initiatief aan bekendheid won. “Wanneer we 100 ton voedselverspilling vermijden, besparen we maar liefst 250 ton CO2”, zegt Antwerps schepen voor sociale zaken en leefmilieu Tom Meeuws.

Wat is Foodsavers?

Foodsavers zijn sociale distributieplatformen die nog perfect eetbare verse en gezonde voedseloverschotten ophalen bij supermarkten, veilingen en bedrijven. Ze sorteren deze en verdelen ze naar een 300-tal lokale sociale organisaties, die ze op hun beurt verdelen aan mensen in een kwetsbare situatie. De sociale organisaties kunnen zich zo focussen op hun maatschappelijke rol - mensen kunnen er onder meer terecht voor een luisterend oor en een gerichte doorverwijzing naar verdere dienstverlening -terwijl ze ‘de logistiek’ uit handen kunnen geven aan Foodsavers.

Naast de voedselondersteuning voor mensen in armoede en het tegengaan van voedselverspilling, staat ook de sociale tewerkstelling centraal bij Foodsavers. Mensen die, om welke reden dan ook, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, krijgen er een zinvolle job, begeleiding en een toekomstperspectief. Bij de 11 Foodsavers zijn zo meer dan 70 werknemers aan de slag.

Bron: Wouter Beke, persbericht Foodsavers

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!