Vlaamse groepsaankoop voor elektrische wagens is een feit

De Vlaamse overheid lanceert een groepsaankoop voor elektrische wagens. Tot en met 15 mei kunt u aan verminderd tarief een keuze maken uit vier geselecteerde modellen.

Fran Herpelinck | 18 januari 2019
Adobe Stock 70146907

Het is een opvallende binnenkomer van Vlaams energieminister Lydia Peeters (Open VLD): na een campagne om de aankoop van elektrische wagens te stimuleren, lanceert de minister nu ook een groepsaankoop. Geïnteresseerde kopers hebben de keuze tussen vier modellen, geselecteerd door offertevergelijker Bobex: Nissan Leaf, Hyundai Kona, Peugeot iON en Renault Zoe R90.

De kersverse ministers legt uit in De Standaard: ‘De verkoop van elektrische wagens is de laatste maanden toegenomen maar blijft op dit ogenblik nog steeds beperkt in vergelijking met de verkoop van conventionele wagens. In december 2018 bedroeg het marktaandeel 1,94% (ter vergelijking: in 2017 bedroeg het marktaandeel 0,6%). Om de klimaatdoelstelling van 2020 te halen, moeten er dus nog bijkomende inspanningen geleverd worden.’

Prijzen en snufjes

De Peugeot iON is het oudste model uit de reeks. Na aftrek van de Vlaamse zero-emissiepremie en de groepsaankooppremie (die voor dit model bijna 10.000 euro bedraagt) ligt de aankoopprijs op 16.652 euro. Bij de andere, nieuwere modellen is de groepspremie een stuk lager. Voor een Renault betaalt u 16.450 euro. De andere modellen zijn prijziger: respectievelijk 32.133 euro en 34.149 euro voor een Nissan en een Hyundai.

Extra snufjes: bij aankoop van een Renault ontvangt u korting op een laadpaal, Hyundai biedt een gratis laadkaart aan. Meer info vindt u op www.samenelektrisch.be.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!