Plus Vlaamse gemeentes komen hun CO2-beloftes niet na

Amper één op zes gemeentes slaagt erin om een beoogde CO2-vermindering te halen. Dat blijkt uit de laatste Vlaamse uitstootcijfers.

Fran Herpelinck | 30 juli 2020
Sinitta Leunen Q N Husxxth M Unsplash
De uitzonderlijke omstandigheden van de lockdown zouden de cijfers nog kunnen opkrikken, maar globaal genomen slagen de Vlaamse steden en gemeenten in een CO2-reductie van tien procent.
Sinitta Leunen

De Vlaamse gemeentes staan voor een torenhoge CO2-uitdaging. Liefst 269 lokale Vlaamse besturen sloten zich de voorbije jaren aan bij het Burgemeestersconvenant, een Europees initiatief om steden en gemeenten aan te moedigen met hernieuwbare energie aan de slag te gaan en hun energieverbruik efficiënter te maken. Die besturen maakten de stellige belofte om hun CO2-uitstoot tegen 2020 met twintig procent te verminderen. In Vlaanderen gingen 86 besturen nog verder: zij zouden dit jaar een CO2-reductie realiseren met veertig procent.

Tien procent reductie

Uit de laatste cijfers over de CO2-uitstoot per gemeente, die het Vlaamse Departement Omgeving vrijgaf, blijkt dat van die beloftes weinig in huis komt. Amper één op de zes gemeentes haalt de beoogde vermindering, zo tonen simulaties op basis van de uitstootcijfers van 2018.

De uitzonderlijke omstandigheden van de lockdown zouden de cijfers nog kunnen opkrikken, maar globaal genomen spreken de cijfers over een CO2-reductie van tien procent. Uitschieters zijn er aan beide kanten. Beste leerling in de klas is Langemark-Poelkapelle, dat een vermindering met 60,2 procent laat optekenen. De kleinste gemeente van Vlaanderen, Herstappe, laat dan weer de grootste CO2-stijging optekenen: 87 procent erbij.

Accurate meetmethode?

In de cijfers is op lokaal niveau een opdeling gemaakt in sectoren, zoals mobiliteit, industrie of landbouw, om duidelijk te maken waar de uitstoot zich precies situeert. In het Vlaams Parlement stelde Brecht Warnez (CD&V) zich vragen bij de huidige meetmethode. Omdat het niet om exacte cijfers gaat, maar om simulaties, wordt er volgens Warnez niet nauwkeurig genoeg gemeten. “Dit stigmatiseert landbouwers en ondernemers die het wel goed doen. In sommige gemeenten kunnen zij eigenlijk nooit goede klimaatacties doen. Er wordt naar die sectoren met de vinger gewezen op basis van onvoldoende accurate cijfers. Dit is geen goed bestuur”, zegt hij in De Standaard.

Om de Vlaamse besturen bij te staan in hun inhaalbeweging, beloofde Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) dit voorjaar bijkomend geld uit het Klimaatfonds. Ook extra laadpalen, bomen en hagen staan op de investeringslijst.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.