Partnerinterview

Vlaamse bouwsector kan binnenkort volop experimenteren met supersnelle 3D-printer

Kamp C heeft een supersnelle, state of the art 3D-printer aangekocht bij de Deense printpionier Printhuset. De technologie wordt vanaf dit najaar ter beschikking gesteld van de Vlaamse bouwsector. “Het is nu aan Kamp C en de Vlaamse bouwbedrijven om het potentieel ervan tot het uiterste te verkennen.”

Margot Kennis | 23 juli 2018
Kamp C 3 D Printer2

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Kamp C - www.kampc.be

Aan het woord is Henrik Lund Nielsen, de CEO van Printhuset. Volgens de Deen kan 3D-printen een ware revolutie ontketenen in de bouwsector, niet in het minst op het vlak van duurzaamheid: “Met 3D-printen hebben we de sleutel in handen om onze vervuilende cementindustrie te vergroenen.”

Hoe ziet de printer die Kamp C aankocht er precies uit?

“Het gaat om een klassieke gantry 3D-printer, waarbij deze vrijelijk binnen de drie dimensies van een frame beweegt. De printer meet maar liefst 11,4 x 10 x 10 meter en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep is. De machine is modulair opgebouwd, waardoor hij groter of kleiner gemaakt kan worden door in de hoogte, lengte en breedte verlengstukken (van 2,5 meter) toe te voegen. Die modulaire technologie is uniek binnen de wereld van het 3D-printen.”

Materiaalonderzoek

Naar verluidt gaat het om een van de snelste 3D-printers ter wereld.

“De printer kan inderdaad enorm snel van de ene kant van het frame naar de andere kant bewegen: tot wel een meter per seconde. Al betekent dat nog niet dat het bouwproces ook die snelheid haalt. Dat tempo hangt namelijk af van de snelheid waarmee het bouwmateriaal door de printer wordt ‘uitgespuwd. En die ligt vandaag nog een pak lager. Kamp C zal dus op zoek moeten gaan naar methodes om de materiaalsnelheid te optimaliseren, zodat die de snelheid van de printer zo goed mogelijk benadert. Het spreekt daarbij voor zich dat vloeibare materialen sneller en wendbaarder zijn dan stugge materiaalsoorten. Dat soort materiaalonderzoek zal Kamp C ook lokaal moeten uitvoeren. De ruwe materialen die de basis vormen voor jullie cement verschillen immers van die hier in Denemarken.”

Zijn er nog aspecten van de 3D-printtechniek die door innovatie en onderzoek verfijnd kunnen worden?

“Een kwestie die sowieso om meer research vraagt is het probleem van ‘overhang’: muren die een lichte kromming vertonen en waarbij de materiaallagen dus maar deels op elkaar steunen. Welke (lokale) materiaalsoorten zijn solide genoeg om zulke overhang mogelijk te maken? Ook het printen van huizen met meerdere verdiepingen is vandaag nog grotendeels onbekend terrein. Horizontaal een verdieping bij printen wordt vandaag nauwelijks gedaan. Kamp C kan de bouwindustrie op dat vlak een duwtje in de rug geven, via doorgedreven onderzoek.”

Vervuilende cementindustrie

Welke voordelen biedt 3D-printen ten opzichte van traditionele bouwtechnieken?

“Ten eerste krijgt een architect veel meer vormvrijheid in zijn ontwerp. Bij conventionele bouwtechnieken zijn rechte hoeken en lijnen de regel, terwijl je met een 3D-printer veel meer kanten op kunt. Omdat het om een geautomatiseerd proces gaat, schiet ook de productiviteit en efficiëntie de hoogte in: met een 3D-printer kan je met minder arbeidskrachten toch veel sneller bouwen. Zeker in de Westerse bouwsector, waar de arbeidskosten almaar stijgen, is dat een niet te onderschatten voordeel. Komt daar nog bij dat een 3D-printer voor veiligere en betere werkomstandigheden zorgt, omdat het veel fysiek zwaar en gevaarlijk werk overbodig maakt. En voor bouwbedrijven is de tijd die ze kunnen uitsparen met een 3D-printer natuurlijk een van de belangrijkste voordelen: time is money, ook in de bouwsector.”

Kan 3D-printen de bouwsector ook helpen verduurzamen?

“Jazeker, 3D-printers kunnen de ecologische voetafdruk van de bouwindustrie aanzienlijk verkleinen. De traditionele bouwsector is verantwoordelijk voor veertig procent van al het afval wereldwijd. Ook materiaalverspilling vormt vandaag een immens probleem: voor gipsborden geldt bijvoorbeeld dat twintig procent van het aangedragen materiaal op een bouwwerf weer naar buiten wordt gedragen als afval. Met een 3D-printer gebruik je enkel het materiaal dat je daadwerkelijk nodig hebt: niet meer en niet minder.”

“3D-printen biedt de bouwsector ook nieuwe kansen om het gebruik van cement terug te dringen én te vergroenen. De cementindustrie is verantwoordelijk voor vijf procent van alle CO2-uitstoot over de hele wereld. Dat maakt het tot de meest vervuilende van alle maakindustrieën. Met 3D-printers kunnen we het cementgebruik niet alleen terugdringen, maar ook experimenteren met gerecycleerde grondstoffen. De traditionele bouwsector maakt vandaag nauwelijks gebruik van zulke gerecycleerde materialen. Aangezien 3D-printen het gehele bouwproces herdenkt, doet het dat in één beweging ook voor het materiaalaspect.”

Revolutie in de bouwsector

Hoe zal 3D-printen de bouwsector de komende jaren precies beïnvloeden?

“De introductie van 3D-printers zal sowieso een positief effect hebben. Alleen is het nog te vroeg om te zeggen hoe dat zich concreet zal uiten. Ik gebruik graag de analogie met de opkomst van de mobiele telefoon in de jaren 90. In 1990 kostte zo’n gsm nog vijfduizend euro en woog hij twintig kilogram. Pas in 1995 brak de eerste echt draagbare gsm door bij het grote publiek. Voor 3D-printen in de bouwsector denk ik dat we ergens tussen die twee ijkpunten in zitten: we bevinden ons niet meer in 1990, maar nog net niet in 1995. Het is nu aan innovatiecentra als Kamp C om de mogelijkheden van de techniek volop te verkennen. Pas dan zullen we zien in welke domeinen van de bouwsector 3D-printen een revolutie teweeg kan brengen.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!