Vlaamse bedrijven tekenen voor circulaire bouwsector

Op Batibouw werd afgelopen vrijdag de Green Deal Circulair Bouwen ondertekend. In de overeenkomst engageren zo’n 230 bedrijven, overheden en kennisinstellingen zich om van circulair bouwen een dagelijkse realiteit te maken in Vlaanderen.

Tom Wolfs | 25 februari 2019
Green Deal Circulair Bouwen
Vlaanderen Circulair

Om tegen 2050 een circulaire economie te hebben in Vlaanderen is het belangrijk dat de bouwsector mee op de kar springt. De sector is immers verantwoordelijk voor zo’n 30 tot 40 procent van ons afval. Daarnaast heeft de manier waarop we bouwen en wonen een grote impact op onze CO2-uitstoot. De transitie naar een circulair bouwmodel, waarin producten en bouwmaterialen zoveel mogelijk hergebruikt worden, dringt zich daarom op.

Drie pijlers van circulair bouwen

Dat innovatieve model steunt op drie pijlers. Een circulair gebouw is in de eerste plaats veranderingsgericht: het wordt zo ontworpen dat het doorheen de tijd aangepast kan worden aan de veranderende behoeften van de gebruikers. Verder moeten de materialen waaruit het gebouw bestaat herbruikbaar of recycleerbaar zijn zodat ze zo lang mogelijk in de kringloop kunnen blijven. Dat vraagt bovendien een heel andere kijk op het gebouw, dat wordt beschouwd als een grondstoffenbank. Een materialenpaspoort helpt daarbij: elk bouwonderdeel wordt geïdentificeerd en geregistreerd in een centrale databank.

Pilootproject

Om de shift naar circulair bouwen te versnellen zetten zo’n 230 bouwbedrijven, overheden, kennisinstellingen en andere organisaties afgelopen vrijdag hun handtekening onder de Green Deal Circulair Bouwen. De ondertekening vond plaats op Batibouw, in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel. Onder de ondertekenaars bevonden zich enkele klinkende namen zoals de ondernemingen Beneens, Besix, Jan De Nul n.v. en Tata Steel.

Samen met tal van andere publieke en private spelers gaan ze het engagement aan om tegen 2023 minstens één circulair pilootproject op poten te zetten. Dat kan bijvoorbeeld een bouwproject zijn, een onderzoek of het ontwikkelen van een circulair materiaal. De deelnemers verbinden zich er ook toe om alle data, resultaten en ervaringen uit hun pilootproject te delen, zodat de hele sector eruit kan leren. Ze beloven tot slot de nodige stappen te zullen zetten om de principes van circulair bouwen structureel in te bedden in hun eigen organisatie.

Ondernemingen of organisaties die het evenement op Batibouw hebben gemist, kunnen zich online inschrijven voor het tweede ondertekenmoment op 26 maart.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!