Vlaamse afvalophalers: “Zwerfvuil kost jaarlijks half miljard euro”

Jaarlijks geeft Vlaanderen 164 miljoen euro uit aan het opruimen van zwerfvuil, maar de maatschappelijke kost ligt makkelijk drie maal hoger. Dat blijkt uit een studie die enkele Vlaamse afval-intercommunales lieten uitvoeren.

Fran Herpelinck | 19 oktober 2018
Garbage 2729608 1920

Het is Recover, een samenwerkingsverband tussen 11 afvalintercommunales en de stad Antwerpen, dat de kat de bel aanbindt. Als aanvulling op een recente studie van OVAM, dat de kostprijs van zwerfvuil in Vlaanderen op 164 miljoen euro becijferde, liet Recover een aanvullend onderzoek uitvoeren naar de maatschappelijk kost. Begrijp: de directe en indirecte kosten van zwerfvuil, die volgens de nieuwste studie een stuk hoger oplopen.

“Neem bijvoorbeeld verpakkingen, goed voor 70 procent van het zwerfvuil. Veel van die verpakkingen komen zelden in de recyclage terecht. Op die manier verliezen we jaarlijks 13.918 ton aan materialen. Gezien we daarvoor nieuwe grondstoffen moeten gebruiken, kost dat aspect alleen al 7,2 miljoen euro”, zegt Dirk Strubbe, directeur van intercommunale IDM uit Lokeren aan VRT NWS.

Milieu en onveiligheid

Naast de milieukosten – zo sterven jaarlijks 6.000 koeien ten gevolge van zwerfvuil – stipt de studie verschillende gevolgen van zwerfvuil aan waarvan de kostprijs moeilijker te berekenen valt. De uitstraling van bepaalde buurten bijvoorbeeld, een gevoel van onveiligheid ten gevolge van rondslingerend vuil of de link met criminaliteit. “De impact van zwerfvuil op huizenprijzen in Vlaanderen loopt makkelijk op tot 140 miljoen euro”, klinkt het bij Recover.

Met de studie wil Recover naar eigen zeggen vooral een signaal geven, geen exacte prijsberekening. De afval-intercommunales hopen alvast op meer plichtbewustzijn van bedrijven die de afvalberg voeden met PMD-afval, kauwgom of peuken. “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat het beleid uitgaat van een volledige financiële verantwoordelijkheid voor diegenen die dit op de markt brengen. Maar dat is in de huidige regelgeving niet het geval”, zegt Dirk Strubbe.

Bron: VRT NWS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!