Vlaams-Nederlands project RESANAT is showcase voor natuurgebaseerde saneringstechnieken

Natuurgebaseerde saneringstechnieken kunnen een zinvolle aanvulling zijn op de vaak dure en intensieve conventionele saneringstechnieken. Dat is de conclusie van het Europese Interreg-project RESANAT.

Lien Moris | 19 oktober 2022
Reactieve Matten De Lieve Gent Resanat 1
Reactieve matten vangen de verontreiniging op die via het grondwater in De Lieve stroomt.
RESANAT

Gesaneerde sites bevatten vaak nog restverontreiniging. Dat is een beperkte hoeveelheid verontreiniging die je moeilijk weg krijgt met traditionele saneringstechnieken. Natuurgebaseerde technieken bieden soelaas. Daarbij worden planten, micro-organismen en natuurlijke materialen en processen ingezet. Bij zulke technieken zijn er veel minder handelingen en drastische ingrepen nodig met een invloed op de natuur en de omgeving. Bovendien zijn de CO2-uitstoot, de kosten en de ecologische voetafdruk lager. Én de technieken dragen bij aan ecosysteemdiensten zoals koolstofopslag, biodiversiteit en waterregulatie.

Tot die conclusies komt het Vlaams-Nederlands consortium, onder leiding van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), dat al sinds 2019 proefprojecten met natuurgebaseerde technieken uitvoert. De voorlopige resultaten werden vorige week voorgesteld op een stakeholderbijeenkomst in Antwerpen.

Reactieve matten

Het onderzoek vindt plaats op drie testlocaties. Zo werden in Gent reactieve matten geplaatst op de bodem van het kanaal de Lieve. De matten zijn gevuld met natuurlijke adsorptiematerialen, die de verontreiniging opnemen. Daardoor verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater aanzienlijk. In het Nederlandse ’s Gravenmoer wordt dan weer geëxperimenteerd met biostimulatie, waarbij micro-organismen in de bodem de biologische afbraak versnellen.

De derde pilootsite is het terrein van de voormalige cokesfabriek Carcoke in Zeebrugge, een van de duurste saneringsoperaties ooit in Vlaanderen. Om de restverontreiniging met onder andere PAK’s aan te pakken, maken de onderzoekers gebruik van planten en micro-organismen (fytoremediatie).

RESANAT is verlengd tot eind dit jaar.

Bron: OVAM

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!