Plus Vlaams luchtkwaliteitsplan moet concreter en ambitieuzer

Het Vlaams Gewest moet binnen het jaar een plan opstellen om de luchtkwaliteit in haar grondgebied te verbeteren. Dat heeft een Brusselse rechter beslist na een klacht van Greenpeace. Minister Schauvliege werkte de afgelopen maanden al een luchtkwaliteitsplan uit, maar dat is ‘ruim onvoldoende’, oordeelt Greenpeace.

Katleen Put | 15 oktober 2018
Chimney 3705424 1920

Aanleiding voor de uitspraak was de vaststelling dat de grenswaarden voor stikstofdioxide in 2016 in alle zones van het Vlaams Gewest overschreden werden. “De maatregelen die tot hiertoe genomen werden, volstaan niet om die overschrijdingen in de toekomst te vermijden”, stelt de rechtbank in een persbericht. Bovendien schetst de Vlaamse regering een te rooskleurig beeld van de luchtkwaliteit. De Europese Commissie verwacht daar jaarlijks een update van, maar Vlaanderen stuurt altijd de resultaten van enkele verouderde meetstations. Nieuwe computermodellen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) tonen echter veel slechtere cijfers.

Schonere lucht afdwingen

Milieuorganisatie Greenpeace spande een rechtszaak aan tegen de Vlaamse overheid en heeft die ook (deels) gewonnen. De Vlaamse Regering krijgt van de rechter één jaar de tijd om een nieuw plan op te stellen voor betere lucht. Daarnaast moet Vlaanderen ook binnen de drie maanden de resultaten van de nieuwe luchtkwaliteitsmetingen naar Europa sturen. Haalt het Vlaams Gewest de deadline voor het luchtkwaliteitsplan niet, dan moet het aan Greenpeace een dwangsom betalen van 1.000 euro per dag vertraging.

“Het moet veel sneller”

De Vlaamse Regering werkte de afgelopen maanden al een luchtkwaliteitsplan uit. Dat moet de gezondheidsimpact van luchtverontreiniging tegen 2030 drastisch verminderen. Tegen 2050 mogen de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie nergens meer overschreden worden. Maar Greenpeace is niet onder de indruk.

“De rechter stelt dat het Vlaams Gewest maatregelen moet nemen om komaf te maken met de overschrijdingen, en dat binnen de kortst mogelijke periode”, liet Greenpeace optekenen in Het Laatste Nieuws. “Vooral dat laatste is belangrijk. Er is intussen inderdaad een luchtkwaliteitsplan, maar daarin staan geen maatregelen voor ‘de kortst mogelijke periode’. Men gaat zaken onderzoeken en suggesties doen, maar Europa verwacht veel concretere ingrepen. Hoe snel gaat men maatregelen nemen? En welk effect gaan die hebben? De Vlaamse regering moet haar huiswerk dus bijschaven.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.