MVO

Vlaams Energiebedrijf lanceert energiekoers

Het Vlaamse Energiebedrijf lanceert vandaag haar energiekoers VEB2030: een website die weergeeft hoe de Vlaamse overheidsbedrijven scoren op het vlak van energie-efficiëntie.

7 februari 2018
Vlaamse Overheid
Vlaanderen.be

Het Vlaams Energiebedrijf, opgericht om de publieke sector te helpen met een duurzamer en efficiënter energiebeheer, wil dat alle overheidsgebouwen tegen 2030 27 procent energie-efficiënter zijn. Frederik Hindryckx, algemeen directeur van het VEB: “Om de opwarming tot 2°C te beperken, zal iedereen een stevige inspanning moeten leveren. Daarom moet de overheid het voorbeeld geven. Zij moet tonen dat het haar menens is en zo burgers en bedrijven aanzetten tot de extra mijl.”

Naar analogie met financiële koers

Binnen de Vlaamse overheid is er nog een groot potentieel om energie te besparen. Om overheidsbedrijven aan te zetten om hun energie-efficiëntie op te krikken, lanceert het VEB de VEB2030-index. “Hoe goed een bedrijf financieel scoort, wordt vaak weerspiegeld in de beurskoers. Maar hoe goed een bedrijf het doet inzake energie-efficiëntie, is moeilijker te meten”, zegt Hindryckx. De energiekoers VEB2030 is een website die het energieverbruik van de publieke sector toont. Elke overheidsentiteit kan zich inschrijven om zijn individuele energiekoers weer te geven en maakt kans op de 'Grootste daler-award'.

Het startschot voor VEB2030 werd gegeven in het Herman Teirlinck-gebouw in Brussel, het grootste passieve kantoorgebouw van Europa. Een groot aantal bestuurders uit de publieke sector en andere stakeholders kwamen er samen voor een interactief symposium met Energieminister Bart Tommelein.

www.veb2030.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!