Vlaams-Brabant onderzoekt potentieel van windturbines in Pajottenland

De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft deze week beslist om in negen gemeenten in het Pajottenland een energiestudie uit te voeren. Het doel: nagaan hoe projecten op het vlak van hernieuwbare energie ingepast kunnen worden in het landschap. De focus ligt op windenergie.

Lien Moris | 24 januari 2018
Brady Bellini 1132332741
Brady Bellini

Op verschillende plaatsen in het Pajottenland is voldoende wind aanwezig om rendabele windturbines te installeren. Dat bleek uit de ‘energiekansenkaart’ die de provincie Vlaams-Brabant in 2016 liet opstellen door VITO, de Vlaamse onderzoeksinstelling voor duurzame ontwikkeling en cleantech. De provincie wil nu een landschapsstudie laten uitvoeren in Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw om de "beste mogelijke mixen van hernieuwbare energiebronnen” te verkennen, schrijft Het Nieuwsblad.

Strategisch project

Het plan is om te vertrekken vanuit het landschap en om lokale besturen, middenveldorganisaties en burgers te betrekken bij de keuze voor de locaties van windturbines. In het verleden was er namelijk vaak verzet van de plaatselijke bewoners tegen windenergieprojecten van bedrijven.

De studie moet resulteren in een gedragen visie over de rol van hernieuwbare energie en concrete projecten opleveren. Ze kadert in het strategisch project ‘Hernieuwbare energie als hefboom voor een klimaatbestendig Pajottenland’, dat eind 2017 goedgekeurd werd door de Vlaamse overheid. Doel is om beleidsmakers, burgers, landbouwers, bedrijven en verenigingen de komende drie jaar rond de tafel te brengen om samen werk te maken van een klimaatbestendig Pajottenland.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!