Plus Vijftig keer meer microplastics in de oceaan tegen eind deze eeuw

In 2100 zal een kubieke meter oceaanwater 10 à 50 drijvende deeltjes microplastic bevatten. Dat is vijftig keer meer dan vandaag. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Universiteit Gent en de Universiteit Wageningen kwamen tot deze verontrustende vaststelling toen ze de globale belasting van de wereldzeeën met microplastics onder de loep namen. “De gemiddelde concentraties liggen beduidend onder de veilige norm, maar plaatselijk zijn nu al overschrijdingen mogelijk”, klinkt het.

Katelijne Norga | 12 december 2018
Shutterstock 190700090

Vandaag wordt wereldwijd 36 miljoen ton kunststof geproduceerd, en tegen 2100 zal die gestegen zijn tot 13.514 ton (gerekend met een jaarlijkse stijging van 4,5 procent). De onderzoekers schatten in welk aandeel hiervan naar de zee afvloeit en tot welke hoeveelheden microplastics dit leidt. Ze hielden hierbij rekening met de verdeling over een drijvende fractie (1 procent), een fractie die naar de zeebodem zinkt (94 procent) en een fractie die aanspoelt (5 procent). De eindconclusie: in 2100 zal een kubieke meter oceaanwater 10-50 drijvende deeltjes microplastic bevatten, of vijftig keer meer dan vandaag.

Stranden en getijdenzones in het rood

Door deze concentraties te toetsen aan de veilige norm berekend volgens de principes van de REACH-verordening (6.650 deeltjes per kubieke meter), kregen de onderzoekers ook een beeld van de ecologische risico’s. Voor het drijvende microplastic stelt zich nog niet direct een probleem. Noch vandaag, noch in 2100 is er sprake van een gemiddelde overschrijding van de veilige waarden. Toch zijn er wel al plaatselijke overschrijdingen. Bovendien dreigen nauwe zee-engtes, zeebodems in de buurt van de kust en stranden de ecologisch schadelijke concentraties al eerder te bereiken.

Voor het naar de zeebodem zinkende microplastic zijn er al sneller problemen te verwachten. Daar komen de huidige en voorspelde gemiddelde concentraties wel in de buurt van onveilige waarden. Vooral havens, stranden en andere getijdenzones gaan al in 2040 in het rood en krijgen in 2100 af te rekenen met sterke overschrijdingen.

Zeevoedsel belast

De studie toont aan dat het met de vervuiling van het wereldwijde oceaan-ecosysteem de verkeerde kant opgaat. Stijgende concentraties microplastics, die plaatselijk nu al boven de veilige norm liggen, kunnen het ecosysteem doen haperen en leiden tot een risicovolle belasting van het zeevoedsel met kunststof. Volgens de onderzoekers zijn bijkomende studies nodig naar de impact van microplastics op een nog breder scala aan organismen. Ook de effecten van verschillende groottes van microplastics verdienen nader onderzoek.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.