Plus Vezels vervangen aluminium in voedselverpakkingen

Tetra Pak zoekt naar duurzame alternatieven voor de dunne laag aluminium in voedselverpakkingen. Het test momenteel een beschermlaag op basis van vezels. Volgens de eerste resultaten zou die een vergelijkbare bescherming bieden voor een lagere CO2-uitstoot en beter recycleerbaar zijn.

Koenraad Coel | 1 juni 2022
185977 Tetra Pak 2223
Tetra Pak International S.A.

In veel kartonnen verpakkingen voor voeding vind je aan de binnenkant een laagje aluminium. Dat is dunner dan een mensenhaar, maar speelt wel een belangrijke rol in het waarborgen van de voedselveiligheid. Helaas is dat aluminium ook verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van de basismaterialen voor verpakkingen. Daarom werkt Tetra Pak aan alternatieven.

Vezels maken het verschil

In 2020 verrichtte Tetra Pak al onderzoek naar het gebruik van polymeren om aluminium in verpakkingen te vervangen. De tests wezen uit dat de alternatieve beschermlaag voldeed aan de vereisten op vlak van voedselveiligheid en een lagere CO2-voetafdruk had. Bovendien was de nieuwe, eenvoudigere samenstelling makkelijker te recycleren. Nu bouwt het bedrijf verder op die eerste bevindingen met een beschermlaag op basis van vezels. Tetra Pak voert op dit moment al een zogenaamde consumententest uit in nauwe samenwerking met enkele klanten. Daarbij worden de nieuwe verpakkingen in portieformaat aangeboden in winkels.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Klimaatactie