Plus Verkoopt BP haar olie-en gasvelden?

In de wandelgangen wordt gefluisterd dat BP een groot deel van zijn olie- en gasactiva wil verkopen. De Britse gigant rekent er niet meer op dat die activiteiten ooit nog winstgevend zullen zijn. Onlangs gaven ook Total en Royal Dutch Shell aan dat ze bepaalde olie-en gasvelden moesten afschrijven.

Inès Aoun | 7 augustus 2020
Bp Tankstation
Retail Index

De prijs voor een ruw vat olie is sinds de coronacrisis in vrije val. In juli kondigde BP aan dat het de prijs voor een vat zou verlagen tot 55 dollar. Daardoor moet het zo’n 17,5 miljard euro aan activa afschrijven. Volgens bepaalde anonieme bronnen is BP van plan om – wanneer de prijzen een beetje zijn gestegen - een groot deel van haar olie- en gasvelden te verkopen. Eerder kondigde directeur Bernard Looney al aan dat BP tegen 2030 40 procent minder olie en gas zal produceren. Tegelijkertijd wil de Britse oliereus flink wat meer investeren in hernieuwbare energie. Het doel is om via projecten zo’n 50 gigawatt te produceren. BP wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn.

Stranded assets

Ook andere oliegiganten voelen de gevolgen van de coronacrisis. Total gaf twee maanden geleden te kennen dat het niet verwacht dat de olieprijzen nog fors de hoogte in zullen schieten. De Franse olieproducent berekende dat het 8,1 miljard dollar aan ‘stranded assets’ heeft, olievelden met hoge productiekosten en met een reserve van meer dan 20 jaar. Aangezien Total heeft aangekondigd tegen 2050 CO2-neutraal te willen zijn, kan het die velden dus niet ten volle meer exploiteren. Rond diezelfde tijd kondigde ook het Nederlandse Shell aan dat het zo’n 22 miljard euro moet afschrijven op haar olie- en gasvelden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.