Plus Verkoop warmtepompen verdubbelde in 2022

Vorig jaar werden in België 30.000 warmtepompen geïnstalleerd. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2021. ATTB, de federatie van verwarmingsbedrijven, verwacht dat de trend in duurzame verwarming zich de komende jaren verderzet.

Lien Moris | 7 februari 2023
Heat Pump Gd4A4D3942 1920

Ook zonneboilers en warmtepompboilers winnen volgens ATTB aan populariteit. De federatie maakt wel een kanttekening: er ontbreekt volgens haar een duidelijk regelgevend kader. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

“Onze bevoegde overheden weten blijkbaar nog altijd niet goed welke richting we uit moeten met de verwarming van onze gebouwen. In het Vlaams Energieakkoord van vorig jaar was opgenomen dat in nieuwbouwwoningen nog een hybride warmtepomp (een warmtepomp gecombineerd met gasketel, red.) mocht worden geplaatst, en werden daarvoor zelfs nog subsidies gegeven. Dat is toch echt niet zinvol”, meent ATTB. “In goed geïsoleerde nieuwe woningen zou altijd voor een volledig elektrische oplossing, liefst met een warmtepomp, moeten worden gekozen.” ATTB roept de overheid daarom "dringend" op om de subsidies voor energie-efficiënte investeringen te verhogen.

Niet-condenserende ketels vervangen

Hybride warmtepompen zijn volgens ATTB wel een prima oplossing voor renovaties. In woningen met accumulatieverwarming of zonder centrale verwarming kan een lucht-luchtwarmtepomp een interessante optie zijn.

"De snelste methode" om energie te besparen, is volgens ATTB om alle niet-condenserende ketels te vervangen. Daarvan zouden er in België nog ongeveer twee miljoen in gebruik zijn.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.