Vergroening steden maakt inwoners milieubewuster

Steden vergroenen is niet alleen gezond, het stimuleert inwoners ook om zich milieubewuster te gedragen. Wie minder in contact komt met natuur, is minder geneigd zorg te dragen voor het milieu. Dat zijn de conclusies van een onderzoek onder leiding van de Universiteit van Exeter.

15 januari 2020
Chris Barbalis Dhvtr5Fwb Hi Unsplash

24.000 Engelsen werden gevraagd naar hun milieubewust gedrag, de hoeveelheid groen in de woonomgeving, de frequentie van natuurbezoeken (park, bos, strand …) en de waardering voor natuur. Daaruit blijkt dat wie in stedelijk gebied woont of minder tijd in de natuur doorbrengt, minder geneigd is te recycleren, milieuvriendelijke producten kopen of andere acties te ondernemen die het milieu ten goede komen.

Wie in een groene buurt of aan de kust woont en wie vaker in de natuur komt, maakt wel vaker groenere keuzes. Stedelijk groenbeleid kan dus niet alleen de volksgezondheid ten goede komen, het kan ook helpen om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, stelt het onderzoek. Het gaat dan om beleid om groene ruimten te behouden en ontwikkelen, en om de stedelijke bevolking opnieuw in contact te brengen met nabijgelegen natuur.

Hitte-eilanden

Professor Ian Alcock die het onderzoek leidde: “Vaak wordt voorgesteld om onze steden groener te maken om ons aan te passen aan de klimaatverandering. Stadsparken en bomen kunnen bijvoorbeeld stedelijke hitte-eilanden verminderen. Maar onze resultaten suggereren dat vergroening in de stad kan helpen het schadelijke gedrag dat milieuproblemen veroorzaakt, te verminderen door mensen opnieuw te verbinden met de natuur.”

Het onderzoek wijst enkel op een correlatie en zegt dus niet wat oorzaak is en wat gevolg. Maar uit eerdere experimenten is al gebleken dat mensen milieuvriendelijker worden als ze een tijd in de natuur doorbrengen, stellen de onderzoekers.

Vaker in de stad

Steeds meer mensen wonen in een stedelijke omgeving. In 2008 was de stedelijke bevolking wereldwijd voor het eerst in de geschiedenis groter dan de plattelandsbevolking. Tegen 2050 zal naar schatting twee derde van de wereldbevolking in de stad wonen.

Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN moeten steden inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam worden. Zo moet iedereen tegen 2030 toegang hebben tot een duurzame woning, openbaar vervoer en groene ruimtes.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!