Vergroenen met mosvriendelijk beton
De Nederlandse start-up Respyre ontwikkelt beton dat zich makkelijk laat begroeien met mos. In de vorm van een plaaster of panelen zou het een goedkope en onderhoudsvriendelijke manier zijn om steden te vergroenen.
Groene daken en muren winnen aan populariteit dankzij de vele voordelen die ze bieden, zeker in een stedelijke omgeving. Ze bufferen water, helpen gebouwen en de omgeving te verkoelen, zuiveren de lucht, versterken biodiversiteit, verlagen stress en voorkomen vandalisme. Om er maar enkele te noemen. Daar staat wel tegenover dat het een extra investering is en dat zeker groene muren wel wat onderhoud en aangepaste irrigatie vragen. Om die hindernissen te omzeilen, rekent Respyre op mos.
Bioreceptief beton
Respyre is een spin-off van de Technische Universiteit Delft, die bio-receptief beton naar de markt wil brengen. Bio-receptief betekent hier dat het beton speciale eigenschappen bezit die de groei van mos bevorderen. Het poreuze materiaal houdt goed water vast en heeft een textuur van microporiën zodat mos zich er makkelijk aan kan hechten. Daarnaast heeft het ook een aangepaste zuurtegraad en zitten er voedingsstoffen in verwerkt. Respyre focust in het bijzonder op mos als begroeiing omdat het geen wortels heeft, maar rhizoïden. Daarmee kan mos zich aan het beton vastplakken in plaats van er met wortels in te dringen.
Het mosbeton van Respyre kan als een plaaster of in de vorm van panelen worden aangebracht op bestaande of nieuwe constructies. Het is dan ook louter als bekleding bedoeld en niet als een dragend element. De laag mos kan vervolgens spontaan groeien of worden aangeplant voor een sneller resultaat. Er is verder geen bijzonder systeem nodig om de begroeiing van water te voorzien. Het mos zou zichzelf in stand kunnen houden met regenwater, al lukt dat volgens Respyre zelf nog niet altijd. Het zoekt nog verder uit welke soorten het meest weerbaar zijn.
Innovatie prijs
Op dit moment zoekt Respyre vooral naar investeerders om het systeem verder te ontwikkelen en op te schalen. Dat het in mei de Philips Innovation Award voor student-ondernemers won, helpt alvast om contacten te leggen met bouwbedrijven en architecten. Zo is de stad Amsterdam al geïnteresseerd om mosbeton in te zetten als graffiti-preventie.
SDG
