Plus Vehicle-to-grid komt naar België

Elektronicaproducent ABB en energieleverancier EDF brengen bidirectionele laadpalen naar de Europese markt. De laadstations maken het mogelijk voor elektrische wagens om energie te leveren aan het netwerk.

Koenraad Coel | 19 oktober 2020
Nissan Leaf laadstation
Ed Harvey

Bij vehicle-to-grid toepassingen leveren elektrische wagens stroom aan het netwerk tijdens piekmomenten of om schommelingen in het aanbod op te vangen. De batterijen van geparkeerde elektrische wagens kunnen dan dienen als één grote, virtuele batterij. Dat vereist geavanceerde infrastructuur zoals slimme elektriciteitsmeters en laadpalen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Klaar voor commercieel gebruik

Tot nu toe waren vehicle-to-grid toepassingen voornamelijk beperkt tot kleine pilootprojecten, maar ABB zegt nu klaar te zijn om het concept te commercialiseren. Volgens ABB zal een gebruiker van haar nieuwe laadpaal energie kunnen leveren aan het netwerk tegen een vergoeding. Dezelfde technologie laat ook toe om een elektrische wagen te gebruiken als een grote thuisbatterij.

ABB zal zelf de laadstations produceren. De laadpalen zullen een vermogen van elf kW hebben en compatibel zijn met de huidige en toekomstige elektrische wagens. Ze zullen eerst op de markt komen in Frankrijk en later ook in België, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland.

Beperkte ondersteuning

Het zal wel nog even duren voor vehicle-to-grid echt een grote rol zal spelen. Naast het laadstation moet ook de wagen zelf vehicle-to-grid ondersteunen. Voorlopig is dat nog maar bij een paar modellen het geval. De Nissan Leaf kan het bijvoorbeeld wel, maar een Tesla niet. Er is dan ook weinig reden voor een autofabrikant om vehicle-to-grid mogelijkheden aan te bieden als de infrastructuur nog niet bestaat. Daar zou nu dus stilaan verandering in komen en ABB verwacht dan ook dat de technologie de komende vijf jaar standaard voorzien zal worden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie