Plus Vattenfall test in Nederland warmtepomp met hoge temperaturen uit

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall brengt dit jaar samen met een installateur van verwarmingstoestellen Feenstra een speciaal warmtepompsysteem op de Nederlandse markt. De warmtepomp kan net als een gasboiler het water verwarmen tot 80°C, iets wat met een gewone warmtepomp niet mogelijk is. Het voordeel? Er zijn geen extra isolatie- of infrastructuurwerken nodig.

Inès Aoun | 11 januari 2022
Vattenfall
©Vattenfall

Slaan de warmtepompen aan in Nederland, dan is het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. Net als bij onze noorderburen verwarmen ze daar nog grotendeels met gas. Dat werkt als volgt: een gasboiler verhit het water tot 60 à 80°C. Het water vloeit vervolgens door de buizen en radiatoren.

Een elektrische warmtepomp is een fossielvrij alternatief om je woning af te koelen of op te warmen. Daarbij wordt lucht uit de bodem of de omgeving onttrokken. De temperatuur van die warmte ligt wel veel lager, namelijk tussen de 45 en 55°C. Dat betekent dat, als je een warmtepomp laat installeren, je je huis nog beter moet isoleren, nieuwe buizen moet leggen voor vloerverwarming en/of je radiatorsysteem moet aanpassen.

Nu al los van aardgas

Bij deze warmtepomp hoeft dat niet. De temperatuur kan worden opgedreven tot 80°C (zie kader). Er zijn dus geen isolatie- of infrastructuurwerken nodig. Vattenfall prijst het systeem daarom aan voor woningen die nog niet erg goed geïsoleerd zijn.

Dat wil niet zeggen dat de Zweden afraden om te isoleren. Het is volgens hen een eenvoudige oplossing die meer huiseigenaars moet overtuigen om nu al de stap te zetten om van aardgas los te komen. In steden is het volgens Vattenfall meer kostenefficiënt om restwarmte te capteren van nabijgelegen industrieën en die te verdelen via een warmtenet.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.