Plus Vanaf 2028 geen plastic verpakkingsmateriaal meer bij IKEAi

Vanaf 2028 zal er geen plastic meer te vinden zijn in de consumentenverpakkingen van de Zweedse meubelketen IKEA. Het weren van plastic uit hun verpakkingen past binnen de bredere doelstelling van IKEA om tegen 2030 volledig klimaatpositief te zijn.

Emelie Aerts | 1 december 2021
Ikea Artikel Plastic

Hoewel IKEA de voorbije jaren al grote inspanningen leverde om het gebruik van plastic in hun verpakkingen te verminderen, bestaat op dit moment nog tien procent van het verpakkingsmateriaal uit plastic. Een trend die het bedrijf de komende jaren nog stevig wil doorzetten. Om plastic afval tegen te gaan, wil het bedrijf tegen 2028 honderd procent inzetten op hernieuwbare en gerecycleerde materialen om hun producten te verpakken. Daarbij ligt de focus voornamelijk op recycleerbaar papier.

Volledig plasticvrij

De eerste stap wordt gezet in 2025 bij de nieuwe producten die vanaf dan verkrijgbaar zullen zijn in plasticvrije verpakkingen. Tegen 2028 moeten vervolgens alle consumentenverpakkingen volledig plasticvrij zijn. Het voedselassortiment van IKEA zal mogelijk ook na 2028 nog aangeboden worden in plastic verpakkingen die gemaakt zijn van bioplastic (plastic van biologische oorsprong) of gerecycleerde plastic.

Innovatie stimuleren

Om de switch naar een plasticvrije winkel te maken, heeft IKEA nood aan innovatieve oplossingen. Dat zegt Maja Kjellberg, Packaging Development Leader bij IKEA of Sweden: “Het verwijderen van plastic verpakkingen zal de komende jaren ongetwijfeld een uitdagende taak zijn. Met deze beweging hopen we innovatie op het gebied van verpakkingen te stimuleren en een positieve impact te hebben op de gehele industrie.” Het bedrijf wil met deze inspanning de industrie aansporen om meer in te zetten op gerecycleerde en hernieuwbare alternatieven.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.