Van voedseloverschot tot soep voor kwetsbare gezinnen

Vijf Vlaamse sociale organisaties hebben 20.000 liter soep gemaakt voor kwetsbare gezinnen. Daarin zitten groenteoverschotten van de veiling en regionale leveranciers, die door de coronacrisis hun producten niet meer kwijt kunnen.

Ellen Vervoort | 15 april 2020
Robin Food
Momenteel verdelen de organisaties de soep in Vlaams-Brabant, maar ook Limburg toont interesse.
© Riso Vlaams-Brabant

Omdat horecazaken gesloten zijn, verkopen veilingen en lokale handelaars minder groenten en fruit. Dat zorgt voor heel wat voedseloverschotten. Tegelijk kampen meer mensen door tijdelijke werkloosheid met geldproblemen.

Met het project Robin Food zorgen Rikolto en Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant voor een oplossing. Ze maken soep uit groenteoverschotten en verkopen die bij de Sociale Kruidenier aan een verlaagde prijs. Het project kon snel tot stand komen dankzij een investering van EIT Food, het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie in Voeding. De soep wordt gemaakt door sociale onderneming enVie.

Gezonde, duurzame voeding

Momenteel wordt de soep verdeeld in Vlaams-Brabant, maar ondertussen is ook Depot Margo van Samenlevingsopbouw RIMO Limburg op de boot gesprongen. Depot Margo helpt kwetsbare Limburgers aan voordelige gezonde voeding. Karel Bollen van Depot Margo aan Vilt: “Wat dit project zo waardevol maakt, is de combinatie tussen sociale tewerkstelling, armoedebestrijding, toegang tot gezonde voeding en de positieve impact op het milieu door voedseloverschotten te redden.”

Robin Food heeft binnenkort ook fruitsappen en boterhamspreads in de aanbieding. Die spreads worden gemaakt door de Leuvense verpakkingsvrije winkel Content. De producten zullen ook in reguliere winkels te verkrijgen zijn. Daar betalen mensen een beetje meer zodat mensen met minder middelen de producten aan een verlaagde prijs kunnen kopen bij de Sociale Kruidenier.

Bron: VRT NWS, Vilt

SDG

Geen armoede Geen honger Goede gezondheid en welzijn Verantwoorde consumptie en productie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!