Plus Van op café tot aan de ontbijttafel

Wat als een goed glas bier ook een lekker kommetje granola kon opleveren? Dat is het idee achter Draft Granola, een Brusselse onderneming die granola maakt op basis van graanresten uit het brouwproces.

Saar Van Acker | 24 mei 2023
Granola Yulia Khlebnikova Nda Zm Iwdkzg Unsplash

Elk jaar wordt er in de Europese Unie zo’n 154 miljoen ton eten weggegooid. Bijna 60% daarvan gaat verloren bij de productie van voeding. Om die verspilling tegen te gaan moet de voedingssector creatief uit de hoek komen, en daar hebben de voorbije jaren heel wat bedrijven in geïnvesteerd: van een zo efficiënt mogelijke productielijn tot nieuwe recepten die toelaten om voedingsresten te gebruiken.

Typisch Belgisch

‘Recyclage’ van voedingsresten raakt steeds meer ingeburgerd, ook in de wereld van het bier. Zo werkten in Nederland het project >span class="NormalTextRun SCXW116048626 BCX2"> en Brouwerij Troost samen om op basis van geredde aardappelen, frambozen en brood verschillende bieren te creëren. Ook in België wordt gerecycleerd brood gebruikt als basis om bier te brouwen. Het Brussels Beer Project startte daarmee in 2015 onder de naam Babylone. In de jaren die daarop volgden zocht het verder naar manieren om hun bier duurzamer te brouwen.

Daaruit vloeide onder andere een samenwerking voort met Draft Granola. Het graan dat verschillende Brusselse microbrouwerijen gebruiken bij het brouwen, vindt er een tweede leven als granola. Ook de andere ingrediënten van deze granola houden ze zo lokaal en circulair mogelijk. Voor de chocoladestukjes werken ze bijvoorbeeld samen Concept Chocolate, een Brusselse organisatie die ernaar streeft zo duurzaam mogelijk chocolade te produceren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Geen honger Verantwoorde consumptie en productie