Van koelkast tot circulair speelgoed

Maar liefst 98 procent van de materialen in koelkasten kan hergebruikt worden. Dat bracht een Nederlands ontwerpbureau, een spuitgietbedrijf en een recycleerder van koelkasten op het idee om er speelgoed van te maken. Het circulaire speelgoed kreeg de naam ROCKEEES.

Inès Aoun | 1 december 2020
Totaalbeeld Rockeees

Het speelgoed, ontworpen door Apollo 11, heeft iets weg van Jenga maar dan nog moeilijker. De blokjes – of ROCKEEES – hebben zeventien verschillende balanceerpunten, die het mogelijk maken om de zwaartekracht te slim af te zijn. Apollo 11 haalde zijn inspiratie bij ‘steenmannetjes’ die je langs wandelpaden vindt.

Ingezamelde koelkasten

De ROCKEES zijn gemaakt van gerecycleerd kunststof van koelkasten, die Recupel heeft ingezameld. In 2019 zamelde Recupel in totaal 20.381 ton of 462.246 koelvriesapparaten in. Een van de verwerkers waarmee Recupel samenwerkt, Recydel-Coolrec (een dochteronderneming van Renewi Specialities), zet de kunststofonderdelen van koelkasten om in gerecycleerd HIPS (High Impact Polystyreenkorrel). Kunststofspuitgieter Injection Point maakt er ROCKEEES van.

www.rockeees.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!