Plus Van geothermie tot duurzaam parket

Met Sango heeft ons land een primeur beet: het Rode Kruislaboratorium rijfde als eerste niet-residentiële gebouw de BREEAM-waardering ‘Outstanding’ binnen, het hoogst haalbare internationale certificaat op vlak van duurzaam bouwen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Duurzaam Bouwen
11 januari 2017
Img 7291

Wat Sango zo groen maakt? Het gebouw kan voor 95 procent in haar eigen energiebehoefte voorzien. Wel 133 energiepalen (de grootste installatie in de Benelux) halen thermische energie uit de grond en sturen daarmee warmtepompen aan om het gebouw te verwarmen en te koelen. In de winter wordt de energie opgeslagen in de bodem. 

Een doorgedreven isolatie en efficiënte zonnewering houden het energieverbruik laag. Regenwater wordt hergebruikt voor de sanitaire installaties en ook de warmte die geproduceerd wordt door de koelen vriescellen in het labo gaat niet verloren. Voor de afwerking werd er gekozen voor duurzame materialen, zoals bamboeparket. 

Laadpalen 

Alle innovatieve technieken samen leveren een CO2-reductie van 58 procent op. 33 procent daarvan is te danken aan 1325 vierkante meter aan zonnepanelen. Die leveren een vermogen van 171.476 kWp: 10 à 15 procent van de totaalbehoefte van het centrum. Door de verminderde CO2-uitstoot haalt Sango moeiteloos de verplichte energieprestatienorm voor nieuwbouw. 

Ook niet onbelangrijk: de site heeft laadpalen voor elektrische wagens, een fietsenstalling en ligt op wandelafstand van het station van Mechelen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.