Utexbel zorgt voor Europese primeur met industriële productie van circulair ziekenhuistextiel

Utexbel lanceert een nieuwe productlijn van duurzame ziekenhuiskledij gemaakt van gerecycleerd textiel. De lijn kreeg de toepasselijke naam ‘Dr. Green’. Het bedrijf uit Ronse wil over enkele jaren 15 tot 20 procent van zijn productie verduurzamen.

Inès Aoun | 6 oktober 2021
Utexbel

Ziekenhuiskledij wordt relatief snel afgedankt. Na een honderdtal wasbeurten voldoet het niet meer aan de kwaliteitsstandaarden. Utexbel heeft een manier gevonden om die kleren te recycleren. Jean-Luc Derycke, R&D Manager bij Utexbel: “We zijn bijzonder trots op dit innovatief procedé dat door ons voor het eerst op industriële schaal wordt toegepast. We recycleren 65 procent van het basismateriaal: een unicum in de sector.”

Lokale partners

Voor het project slaat Utexbel de handen in elkaar met lokale partners. “Van Moer, expert in werk- en bedrijfskledij, zamelt de afgedankte ziekenhuiskleren in. Terre en Arcor staan in voor het versnijden van het textiel, waarna Delorge de stof uitrafelt zodat wij met de gerecycleerde vezels aan de slag kunnen om er Dr. Green van te maken.” De cirkel wordt trouwens helemaal rond gemaakt. Utexbel levert de circulaire lijn aan Van Moer, die de stof verder verwerkt tot gespecialiseerde ziekenhuiskledij.

Korte keten

Utexbel is één van de laatste Europese industriële textielbedrijven dat verticaal geïntegreerd is: het staat in voor het volledige productieproces. "Op industriële schaal textiel produceren en recycleren in Europa is mogelijk. We moeten blijven kiezen voor innovatie en inzetten op de korte keten", aldus Derycke. Bij de productie wordt het transport van het product in de verschillende fases tot een minimum beperkt omdat de partners niet ver van elkaar liggen en perfect op elkaar zijn afgestemd.

Daardoor ligt de CO2-uitstoot van het productieproces 32 procent lager dan de productie van conventioneel textiel. Ook het verbruik van water – en energie ligt respectievelijk 84 procent en 42 procent lager. Het hele productieproces van Dr. Green is gecertificeerd met het internationaal Oekotex STeP label.

2 miljoen meter weefsel

Voorlopig verwerkt Utexbel 10 ton materiaal, goed voor 20.000 meter weefsel. Tegen 2025 wil het bedrijf de productie opschalen tot 1000 ton materiaal of 2 miljoen meter weefsel. Ter illustratie: hiermee kunnen 750 000 stukken textiel worden gemaakt. Op die manier wordt zo’n 15 tot 20 procent van de productie van Utexbel duurzaam.

Dr. Green werd in primeur voorgesteld op de door Utexbel georganiseerde ‘Close The Loop Conferentie’ die in het teken staat van circulariteit.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!