Unilin Group recycleert mdf-en hdf-platen met innovatieve technologie

Unilin Group heeft een unieke technologie ontwikkeld om de houtvezels uit mdf- en hdf-platen op een economisch rendabele manier te recupereren en opnieuw te gebruiken. De groep heeft daarvoor een octrooi gekregen.

Inès Aoun | 18 oktober 2021
Unilin Sustainibility 0031

Mdf- (medium density fibreboard) en hdf-(high density fibreboard) vezelplaten worden veel gebruikt in de meubelindustrie, interieurbouw en voor de productie van laminaatvloeren. Unilin Panels, de divisie binnen Unilin Group die plaatmateriaal produceert, kiest er bewust voor om ‘herwonnen’ hout te gebruiken. Dat is houtafval of hout dat niet meer bruikbaar is en dus gered wordt van verbranding. Op die manier rooit Unilin Group geen bomen en geeft het resthout een nieuw leven. Nu gaat Unilin Group dus nog een stap verder.

Véronique Hoflack, president van Unilin Panels, die zelf aan de basis lag van de nieuwe recyclagetechnologie licht toe: “Omdat we lijm als bindmiddel voor houtvezels gebruiken, was er lang geen industrieel haalbare manier om de vezels uit plaatafval bij het einde van hun productleven te recycleren. Het grootste deel van de vezels wordt na gebruik (gemiddeld 14 tot 20 jaar) dus verbrand. We zijn er nu in geslaagd een nieuw innovatief procedé te ontwikkelen om deze houtvezels te recycleren en opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal. Denk maar aan onze decoratieve Evola-panelen of de laminaatvloeren van Quick-Step. Op die manier verdubbelen we de levensduur van de houtvezels.”

Octrooi op technologie

De ‘Osiris’-technologie, waarvoor Unilin Group een octrooi heeft gekregen, is volgens de groep een absolute wereldprimeur. Concreet werkt de groep in twee stappen. In een eerste fase zal Unilin Group de techniek inzetten voor de recyclage van materiaal dat op de productiesite in Bazeilles wordt gebruikt. In een volgende fase wordt de recyclagecapaciteit opgedreven zodat ook extern ingezamelde vezelplaten en laminaatvloeren gerecycleerd kunnen worden.

Tegen 2030 zou minstens 25 procent van de grondstoffenmix van Unilin Group vervangen moeten zijn door gerecycleerde vezels. Daardoor wordt er jaarlijks 380.000 ton aan CO2 opgeslagen in de houtvezels.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!