Plus Unilever zoekt naar alternatief voor palmolie en petroleum

De Britse multinational investeert samen met biotechnologiebedrijf Geno 114 miljoen euro in een nieuw alternatief voor palmolie en fossiele grondstoffen als petroleum. Unilever gebruikt erg veel van die grondstoffen in kuis- en schoonheidsproducten.

Inès Aoun | 22 juni 2022
Palmolie Unilever

Geno uit San Diego heeft een fermentatieproces ontwikkeld dat suiker gebruikt om micro-organismen om te zetten in een ingrediënt dat nodig is om surfactanten te maken. Die worden gebruikt in kuis- en schoonheidsproducten om ze te laten schuimen. Nu worden ze nog vaak uit palmolie en fossiele grondstoffen gemaakt. Volgens berekeningen van Unilever zou deze innovatie ervoor kunnen zorgen dat de CO2-voetafdruk van de ingrediënten, die afgeleid zijn van palmolie, met 50 procent daalt.

Kracht van biotechnologie

Wanneer de producten zonder palmolie op de markt zullen komen, is nog niet bekend. Wel geeft Unilever aan dat het nog niet meteen alle palmolie zal bannen. Ze ziet dit project als een manier om futureproof te blijven. Peter ter Kulve, voorzitter van Unilever’s Home Care division: “Een business zoals de onze is afhankelijk van bepaalde grondstoffen als olie. Door onze grondstoffen te diversifiëren kunnen we onze groei stimuleren. We zijn erg enthousiast over de kracht van biotechnologie. Door samen te werken met Geno kunnen we nieuwe ingrediënten produceren die er niet voor zorgen dat we meer fossiele brandstoffen gebruiken en niet meer druk zetten op landgebruik.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.