Plus Unilever en Patagonia opnieuw gekroond tot duurzaamheidsleiders

In de nieuwste Sustainability Leaders Survey, uitgevoerd door GlobeScan en the SustainAbility Institute by ERM, blijft de top 2 ongewijzigd. Wel nieuw is dat Microsoft in de top vijf staat.

Inès Aoun | 11 juli 2022
Rapportage Europa Duurzaamheid

In de studie werden 700 duurzaamheidsexperts in 70 landen ondervraagd. Ze zeggen bijna unaniem dat de klimaatverandering een dringende zaak is. Het aantal mensen dat met die stelling akkoord gaat, is met 3 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast halen ze het topic van energiezekerheid – door de oorlog met Oekraïne – vaker aan. Velen geloven wel dat de oorlog op lange termijn een stimulerend effect zal hebben op de transitie naar hernieuwbare energie.

Als basis voor strategie

Wie zijn volgens de ondervraagden de duurzaamheidsleiders? Als het gaat over ngo’s, dan wordt WWF het vaakst genoemd, gevolgd door Greenpeace en het World Resources Institute. Leiders in de privésector zijn Unilever, Patagonia, Natura & Co, IKEA en Microsoft. Unilever werd spontaan door maar liefst 31 procent van de deelnemers vernoemd. De respondenten zijn minder onder de indruk van ambitieuze doelstellingen maar vinden het belangrijker dat duurzaamheid aan de basis ligt van het businessmodel en de strategie van het bedrijf.

Niet rooskleurig

Welke sectoren zijn goed op weg? Volgens de experts ziet het er niet zo rooskleurig uit. Ze vinden dat alle sectoren nog niet ver genoeg staan, zeker de industrieën die grondstoffen uit de bodem halen. Banken en autoproducenten doen het wel beter dan zes jaar geleden, toen de vraag voor de eerste keer werd gesteld. De technologie- en wetenschappelijke sectoren worden beschouwd als voorlopers op het vlak van duurzaam ondernemen.

Lees hier de studie.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.