UNEP: ingrepen om methaanuitstoot te beperken kunnen opwarming aarde snel afremmen

De uitstoot van methaan aan banden leggen is een eenvoudige manier om de klimaatverandering snel af te remmen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het VN-milieuagentschap. Tegen 2045 kan zo een opwarming met 0,3 graden vermeden worden.

11 mei 2021
Olie Methaan

Het effect van methaan op de opwarming van de aarde is tientallen keren krachtiger dan dat van CO2. Bovendien draagt methaan bij tot de ozonvervuiling. Maar het verdwijnt ook veel sneller uit de atmosfeer dan CO2.

Uit cijfers van het VN-milieuprogramma (United Nations Environment Programme) blijkt dat de uitstoot ervan gestegen is tot het hoogste niveau sinds het begin van de metingen in de jaren tachtig. De landbouw (40 procent), productie van fossiele brandstoffen (35 procent veroorzaakt door de mens) en afvalbeheer (20 procent) zijn de belangrijkste bronnen van de uitstoot van methaan.

Snel effect

Volgens UNEP moet de uitstoot wereldwijd met 45 procent dalen tegen 2030 om de opwarming onder de 1,5 graden Celcius te houden. Zo’n dertig procent van die reductie kan al met bestaande technologieën aangepakt worden zoals de opsporing van lekken in olie- en gaspijpleidingen. Die maatregel levert bedrijven meer geld op dan ze kost. Voor afvalbeheer zou onder meer het storten van organisch afval moeten stoppen en in de landbouw moet er een ban komen op het verbranden van overschotten van gewassen.

Daarnaast moeten maatregelen getroffen worden die de methaanproductie onrechtstreeks verminderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de switch naar hernieuwbare energie en die naar meer plantaardige voeding. Wat emissies in die drie sectoren kan verminderen? Een belasting op methaan van ongeveer 800 dollar per ton.

Door het erg krachtige en kortwerkende effect van methaan zouden die ingrepen ook vrijwel meteen voelbaar zijn. UNEP schat dat de opwarming daarmee tegen 2045 met zo’n 0,3 graden Celsius kan verminderen.

Minder ziekte en overlijdens

Ook de volksgezondheid zou profiteren van een snelle methaanreductie, blijkt uit het rapport. Omdat methaan een sleutelingrediënt is bij de vorming van ozon op grondniveau (smog), zou een vermindering met 45 procent naar schatting 260.000 vroegtijdige overlijdens en 775.000 astma-gerelateerde ziekenhuisopnames voorkomen.

“Het terugdringen van methaan is de meest krachtige hefboom die we hebben om de klimaatverandering de komende 25 jaar te vertragen”, zegt Inger Andersen, directeur van UNEP. “Het vormt een aanvulling op de noodzakelijke inspanningen om CO2 te verminderen. De voordelen voor de samenleving, de economie en het milieu zijn talrijk en wegen ruimschoots op tegen de kosten. We hebben internationale samenwerking nodig om de methaanuitstoot dit decennium zo snel mogelijk terug te dringen.”

Lees het rapport "Global Methane Assessment: Benefits and Costs of Mitigating Methane Emissions"

Bron: IPS, UNEP

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!