Plus Umicore wil autobatterijen goedkoper maken

Materiaal- en recylagebedrijf Umicore gaat materialen maken voor goedkope HLM-autobatterijen. HLM (High Lithium & Manganese) bestaat voor een groot deel uit mangaan, waardoor het gebruik van dure en omstreden materialen als nikkel en kobalt fors omlaag kan.

Katleen Put | 21 februari 2023
Elektrische Wagen Opladen
Kunnen goedkope mangaanbatterijen hun duurdere broertjes met nikkel en kobalt vervangen?

HLM wint al een tijdje aan populariteit bij auto- en batterijcelfabrikanten. Het materiaal onderscheidt zich door zijn kostenefficiënte karakter en zijn hoge energiedensiteit. Het is minder duur, biedt een ruim rijbereik, is even veilig als andere materialen voor autobatterijen, en kan makkelijker gerecycleerd worden. HLM-batterijen vormen dan ook een prima alternatief voor de gekende batterijen van nikkel, mangaan en kobalt (NMC) of van lithium-ijzerfosfaat (LFP).

Groene transitie bevorderen

De nood aan goedkopere autobatterijen is groot. De enorme prijsstijgingen van nikkel waren de afgelopen twee jaar een blok aan het been van tal van automakers die goedkope elektrische auto’s op de markt wilden brengen. De instapversies van 25.000 à 30.000 euro die veel merken in 2019 nog beloofden, zijn vooralsnog nergens beschikbaar. Dat heeft de opkomst van de elektrische wagen een stevige knauw gegeven: voor het brede publiek zijn de huidige versies simpelweg te duur.

Industriële schaal

De dure batterijen – goed voor ongeveer 40% van de prijs van een elektrische wagen – houden de autoprijzen hoog. Steeds meer westerse autobouwers kiezen daarom voor LFP- of HLM-batterijen. Dat Umicore resoluut voor HLM kiest, heeft twee redenen: de technologie sluit goed aan bij die van de gekende NMC-batterijen, en het materiaal is makkelijker te recycleren dan lithium-ijzerfosfaat. Daardoor krimpt ook de volledige ecologische voetafdruk van een elektrische auto. Umicore start in 2023 met de industrialisering van mangaanrijke, kathode-actieve HLM-materialen. Tegen 2026 zouden die materialen klaar moeten zijn voor gebruik in elektrische voertuigen. Ze zullen geproduceerd worden in de Umicore-fabrieken in Polen, Korea en later in Canada.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.