Plus Umicore sluit langetermijnovereenkomst voor de levering van nikkel met lage CO2-voetafdruk

Umicore heeft een langetermijnovereenkomst gesloten met het Finse Terrafame Ltd voor de levering van koolstofarm, duurzaam en hoogwaardig nikkelsulfaat. Dat is een kritieke grondstof voor de productie van kathodematerialen in batterijen voor elektrische voertuigen.

Lien Moris | 8 februari 2023
3471 Nickel Sulphate Crystal 300 Internal External Use
Nikkelsulfaat
Umicore

Terrafame produceert nikkelsulfaat en andere batterijchemicaliën die gebruikt worden in lithium-ionbatterijen. De koolstofvoetafdruk van het nikkelsulfaat ligt 60 procent lager dan het industriegemiddelde. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de methode die Terrafame toepast om het erts te verwerken. Bij de zogenaamde bioleaching-methode hoeft het erts niet zo fijn te worden gebroken of gemalen als bij het traditionele proces. En bij de verdere verwerking worden geen metallurgische processen bij hoge temperatuur gebruikt. Op die manier verbruikt het bedrijf aanzienlijk minder energie.

Wat ook bijdraagt aan de lage voetafdruk, is het feit dat de hele productieketen, van de mijn tot de fabriek, zich op hetzelfde industrieterrein bevindt.

Duurzame bevoorradingsketen

De overeenkomst zal een aanzienlijk deel van de toekomstige nikkelbehoeften van de kathodematerialenfabriek van Umicore in Polen dekken. Die fabriek, die medio 2022 in productie ging en volledig aangedreven wordt door hernieuwbare elektriciteit, is Europa's allereerste gigafabriek voor kathodematerialen.

Umicore, dat zich toelegt op circulaire materiaaltechnologie, heeft ook langetermijncontracten voor de bevoorrading van andere kritieke batterijmetalen, zoals lithium en kobalt.

"Dit partnerschap draagt in belangrijke mate bij aan de Green Deal-ambities van de Europese Unie en aan het realiseren van een regionaal onafhankelijke en duurzame bevoorradingsketen voor EV-batterijmaterialen in Europa”, zegt Mathias Miedreich, CEO van Umicore.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.