Terrafame produceert nikkelsulfaat en andere batterijchemicaliën die gebruikt worden in lithium-ionbatterijen. De koolstofvoetafdruk van het nikkelsulfaat ligt 60 procent lager dan het industriegemiddelde. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de methode die Terrafame toepast om het erts te verwerken. Bij de zogenaamde bioleaching-methode hoeft het erts niet zo fijn te worden gebroken of gemalen als bij het traditionele proces. En bij de verdere verwerking worden geen metallurgische processen bij hoge temperatuur gebruikt. Op die manier verbruikt het bedrijf aanzienlijk minder energie.
Wat ook bijdraagt aan de lage voetafdruk, is het feit dat de hele productieketen, van de mijn tot de fabriek, zich op hetzelfde industrieterrein bevindt.
Duurzame bevoorradingsketen
De overeenkomst zal een aanzienlijk deel van de toekomstige nikkelbehoeften van de kathodematerialenfabriek van Umicore in Polen dekken. Die fabriek, die medio 2022 in productie ging en volledig aangedreven wordt door hernieuwbare elektriciteit, is Europa's allereerste gigafabriek voor kathodematerialen.
Umicore, dat zich toelegt op circulaire materiaaltechnologie, heeft ook langetermijncontracten voor de bevoorrading van andere kritieke batterijmetalen, zoals lithium en kobalt.
"Dit partnerschap draagt in belangrijke mate bij aan de Green Deal-ambities van de Europese Unie en aan het realiseren van een regionaal onafhankelijke en duurzame bevoorradingsketen voor EV-batterijmaterialen in Europa”, zegt Mathias Miedreich, CEO van Umicore.