Umicore bouwt fabriek voor batterijmaterialen in Polen

Umicore heeft aangekondigd dat het een fabriek voor kathodematerialen zal bouwen in het Poolse Nysa. Een tegenvaller voor Vlaanderen, maar Olen zal wel het nieuwe kenniscentrum Proces Competentie Centrum huisvesten

1 juni 2018
Umicore Electric Car
Umicore

Umicore is wereldmarktleider in kathodes, een grondstof die gebruikt wordt in batterijen voor elektrische en hybride wagens. In België heeft het bedrijf vestigingen in Hoboken, Olen, Brugge en Brussel. 

Poolse energiemix

Vandaag produceert Umicore kathodematerialen in twee vestigingen, in Zuid-Korea en in China. Met de extra investering van 660 miljoen euro wil de materialengroep nu twee bijkomende fabrieken bouwen: in het Chinese Jiangmen en in Nysa, dicht bij de Duitse grens.De bijkomende investering is volgens het bedrijf een gevolg van de opmars van de elektrische wagen en de ‘zeer sterke vraag’ naar kathodematerialen. 

België was ook een tijdje in de running, maar Umicore koos uiteindelijk voor Polen. In een persbericht laat de materialengroep weten dat de energiemix in Polen onder andere de doorslag heeft gegeven. Umicore wil haar fabriek immers laten draaien op CO2-vrije brandstof. De fabriek wordt in 2020 geopend en zal naar alle verwachting 400 banen opleveren. 

Toonaangevende industrie 

De materialengroep heeft ook aangekondigd dat ze haar researchdivisie zal uitbouwen. In Olen komt in 2019 een nieuw Proces Competentie Centrum, waar onderzoek zal gebeuren naar innovatieve, energie-efficiënte productieprocessen. De uitbreiding levert jobs op voor een twintigtal wetenschappers.  

In een persbericht geeft Marc Grynberg, CEO van Umicore, aan dat beide beslissingen belangrijke mijlpalen zijn voor het bedrijf. "De fabriek in Polen en het onderzoekscentrum in Olen zullen enorm bijdragen aan het initiatief van de Europese Unie voor de bevordering van een toonaangevende industrie van herlaadbare batterijen, gebaseerd op vernieuwende technologieën en een duurzame toeleveringsketen."

De komende jaren zullen in Europa enkele belangrijke batterijfabrieken de deuren openen. Het Zuid-Koreaanse LG Electronics kondigde een tijdje geleden dat het zou investeren in een Poolse vestiging. Het zal er een gigafabriek voor lithium-ionbatterijen bouwen. En ook in het Zweedse Västeras komt een innovatieve batterijfabriek. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!