Plus Uitstoot elektriciteitsproductie daalt
Maar steenkool moet vijf keer sneller weg

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door elektriciteitsproductie daalt vanaf dit jaar. Als we de klimaatdoelen willen halen, moet de afbouw van steenkool nog vijf keer sneller.

Koenraad Coel | 12 april 2023
Steenkool Albert Hyseni Sy 8 Kux Lw Bi Unsplash

Volgens de onafhankelijke energie- en klimaatdenktank Ember groeit hernieuwbare energie sinds dit jaar sneller dan het totale elektriciteitsverbruik. Voor zonne-energie groeide de geïnstalleerde capaciteit met 24 procent, windenergie kon 17 procent groei optekenen. Daardoor zou de uitstoot van broeikasgassen door de elektriciteitssector nu eindelijk beginnen te dalen. Ember verwacht een daling van 0,3 procent voor dit jaar, maar de komende jaren zal dat tempo nog versnellen. Welkom nieuws, gezien elektriciteitsproductie wereldwijd goed is voor veertig procent van de uitstoot aan broeikasgassen.

Steenkool gooit roet in het eten

Een van de ergste boosdoeners als het om fossiele energie gaat, is steenkool. Gelukkig daalt het aantal steenkoolcentrales zowat overal ter wereld, volgens cijfers van Global Energy Monitor. Daaruit blijkt dat wereldwijd voor 26 gigawatt aan steenkoolprojecten is stopgezet. Naar verwachting zal tegen 2030 nog eens 25 gigawatt aan centrales afgeschakeld worden. Ook het aantal nieuwe en geplande centrales daalde met 23 gigawatt.

De trend tekent zich over de hele wereld af, met de VS als koploper. Maar die daling moet vijf keer sneller om de klimaatverandering tegen te gaan, en China gaat tegen de stroom in. Het land heeft voor 126 gigawatt aan nieuwe steenkoolcentrales gepland. Nochtans is China ook met enige voorsprong de grootste investeerder in groene technologie. Volgens Bloomberg besteedde China vorig jaar 546 miljard dollar aan de energietransitie, bijna evenveel als de rest van de wereld samengeteld.

Klimaatdoelen

Mede door de Chinese steenkoolboom is de dalende trend in steenkool lang niet voldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen, stelt Flora Champenois van Global Energy Monitor. Daarvoor moeten immers alle bestaande steenkoolcentrales in de rijkste landen buiten gebruik worden gesteld tegen 2030, en tegen 2040 moet de rest van de wereld volgen. Om de doelen te halen moet jaarlijks zo'n 117 gigawatt aan centrales op pensioen; vierenhalf keer sneller dan nu. Vooral de nieuwe plannen en projecten zijn zorgwekkend, zegt Champenois. “Hoe meer nieuwe steenkoolprojecten online komen, hoe hoger de bezuinigingen en toezeggingen in de toekomst zullen moeten zijn. In dit tempo gaat de overgang niet snel genoeg om klimaatchaos te voorkomen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Klimaatactie