Plus Uitgelegd: de rush op thuisbatterijen

Wie pakweg vier jaar geleden een thuisbatterij installeerde, kon gegarandeerd op gefronste wenkbrauwen rekenen. Vandaag kunnen batterijverkopers de vraag nauwelijks bijhouden. Ligt het succes aan de invoering van de digitale teller of zit er meer achter? En welke innovaties staan ons nog te wachten? Dat vragen we aan Jeroen Büscher van onderzoeksinstelling VITO/EnergyVille.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine maart 2022
Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Dit zijn de meest gelezen artikels van 2022
Inès Aoun | 16 maart 2022
Shutterstock 2079296326 Kopie
©Shutterstock

2021 was het jaar van de thuisbatterij. Zo werden ongeveer 19.000 aanvragen ingediend voor de premie van de Vlaamse overheid. In totaal zijn er anno 2022 22.000 thuisbatterijen geïnstalleerd, met een totale capaciteit van 105 megawattuur. Jeroen Büscher, productmanager bij VITO/EnergyVille: “De premie heeft, in combinatie met de stijgende energieprijzen, een heuse thuisbatterijrush veroorzaakt.”

Vlaanderen voerde de premie op 1 augustus 2019 in en bouwt het bedrag jaar na jaar af. In 2025 wordt ze volledig afgeschaft. “Dat heeft velen over de streep getrokken om nu een batterij aan de muur te hangen. Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun energiefactuur en de verhalen over een mogelijke energieschaarste. Sommigen doen er zelfs alles aan om volledig off-grid te gaan. Daar zijn heel wat kanttekeningen bij te maken, maar we zien het meer en meer gebeuren.”

Het effect van het beleid

Wat daarnaast uiteraard een grote rol speelde, was de verplichting om bij de installatie van zonnepanelen over te schakelen op de digitale meter. “Als je vroeger te veel elektriciteit produceerde, werd het net gebruikt als een grote ‘batterij’. Je teller draaide terug. Als je op een later moment diezelfde hoeveelheid elektriciteit nodig had, leidde dat tot een nuloperatie, zowel op je teller als op je factuur. Nu zal je je stroom moeten verkopen, al ligt die vergoeding (het feed-in-tarief, red.) veel lager dan de prijs die je betaalt voor de stroom die je afneemt. Daarom is het altijd voordeliger om je geproduceerde elektriciteit zelf te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door je verbruiksgedrag aan te passen, maar ook door een batterij te installeren.”

De combinatie van premies, forse prijsschommelingen en een lager feed-in-tarief heeft ook in andere landen haar effect niet gemist. “In Duitsland wordt de helft van de zonnepanelen geïnstalleerd in combinatie met een thuisbatterij. Voor Vlaanderen verwachten we dat 15 tot 20 procent van de nieuwe zonnepaneleninstallaties samen met een thuisbatterij zal worden verkocht.”

Stagnerende prijsdaling

Waarom niet iedereen standaard een thuisbatterij koopt wanneer hij of zij zonnepanelen legt? “De investeringskost blijft een belangrijke factor. De prijs van thuisbatterijen is de voorbije jaren sterk gedaald, onder andere door de ontwikkeling van batterijen voor elektrische voertuigen. Toch blijft de prijs van een thuisbatterij per geïnstalleerde energie-eenheid (kWh) drie keer hoger dan die van een autobatterij. Enerzijds is de markt voor elektrische wagens vele malen groter en anderzijds moet je ook de nodige randinfrastructuur – zoals een omvormer – installeren. ”

Op een verdere prijsdaling moeten we de komende jaren alvast niet rekenen. “Covid zorgt voor vertragingen in de leveringen van cruciale componenten. Bovendien is de prijs van lithium en van andere metalen fors toegenomen doordat de vraag geëxplodeerd is – opnieuw door covid. Ook de Olympische Spelen in China beïnvloedden de prijs. Belangrijke productiefabrieken lagen stil tijdens de winterspelen, met een krapte op de markt tot gevolg.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.