UAntwerpen zoekt burgers om effect trage wegen op luchtkwaliteit in kaart te brengen

De UAntwerpen, Provincie Antwerpen en streekvereniging Zuidrand zoeken deelnemers voor een nieuw citizenscience-project. Doel: het effect van trage wegen op de luchtkwaliteit in kaart brengen. Wie gaat wandelen met peuter CLAIRE?

Lien Moris | 20 januari 2021
Project Claire 2
Claire is uitgerust met sensoren om verkeersgerelateerde vervuiling te meten.
UAntwerpen

Claire is een pop uitgerust met meetapparatuur. Professor Roeland Samson, verbonden aan het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen: “Wanneer Claire in haar buggy zit, meten we om de 10 seconden de hoeveelheid verkeersgerelateerde vervuiling, zoals roet en fijn stof. Ook andere parameters, zoals de windsnelheid en het moment van de dag (piekuur of niet), worden in kaart gebracht.”

“Het is van belang dat we zoveel mogelijk data verzamelen. Daarvoor doen we graag een beroep op geëngageerde vrijwilligers.”

Filter voor fijn stof

Op basis van de verzamelde data zal de UAntwerpen samen met Provincie Antwerpen en streekvereniging Zuidrand uitzoeken of de luchtkwaliteit beter is op trage wegen. Samson: “Trage wegen zijn autoloos en dus veiliger, en hebben doorgaans ook een groen karakter met bomen en planten. Die werken als een filter om fijn stof op te vangen.”

Het citizenscience-project heet CLAIRE (Clean AIR for Everyone) en is een onderdeel van het Europese Interreg-project Nature Smart Cities, dat lokale beleidsmakers ondersteunt bij de aanleg en het onderhoud van groene infrastructuren, zoals straatbomen en parken.

Coronaveilige wandeling

Wie dat wil, kan zich via www.uantwerpen.be/claire kandidaat stellen om in Mortsel een wandeling met peuter Claire te gaan maken. Dat verloopt volledig coronaveilig.

Bron: UAntwerpen

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!