Plus Tuinbouw sluit de waterkringloop

Afvalstromen valoriseren tot nieuwe producten: ook in de land- en tuinbouw krijgen circulaire concepten voet aan de grond. Een nieuw pilootproject onderzoekt of water en voedingsstoffen gerecupereerd kunnen worden uit de spuistroom van tuinbouwbedrijven.

Senne Starckx | 17 april 2018
I Stock 664532716
©iStock

Glastuinbouwbedrijven kampen met een lastige afvalstroom: het geconcentreerde spuiwater dat ontstaat bij het herhaaldelijk recirculeren van gietwater. Spuiwater bevat hoge concentraties zouten en ook voedingsstoffen. Tuinders slaan dit onbruikbaar geworden water op in bufferbekkens. Van daaruit wordt het afgevoerd naar een waterzuiveringsinstallatie. Ofwel brengt de tuinder het spuiwater aan op zijn land, als extra voeding voor de planten. Waardevolle grondstoffen gaan daarbij verloren en dat is zonde. De tuinbouwsector en de kenniswereld bestuderen daarom of ze door het spuiwater een specifieke behandeling te geven twee vliegen in één klap kunnen slaan: het water opzuiveren zodat het hergebruikt kan worden, en waardevolle voedingsstoffen recupereren.

Water en nutriënten recupereren

De zoektocht naar manieren om de spuiwaterkringloop te sluiten mondde onlangs uit in een pilootproject dat binnenkort wordt uitgerold door Verhoeve Milieu & Water. Dat bedrijf is gespecialiseerd in bodem- en waterkwaliteitszorg en heeft kantoren in Dordrecht
(Nederland) en Antwerpen. Het project werd Zunurec gedoopt (ZUivering- en NUtriëntenRECuperatie). Het is een primeur voor de Lage Landen. “In Zunurec werken we met een behandelingstrein”, zegt Petra Geldof, projectleider bij Verhoeve Milieu & Water. “Eerst halen we de resten van bestrijdingsmiddelen uit het spuiwater via een proces dat advanced oxidation heet. In dat proces wordt ozon bijgemengd en het spuiwater bestraald met uv-licht.

Via filtratie worden de aanwezige nutriënten vervolgens als nitraten en fosfaten gebonden aan een hars. De harsen spoelen we daarna uit met zuren en basen, waardoor een vloeibare kunstmeststof ontstaat. De behandeling zorgt er ook voor dat eventuele ziekteverwekkers en bacteriën worden gedood. Daarnaast gaan we na of we het gezuiverde water opnieuw als voedingswater kunnen gebruiken.”

Mobiele pilootinstallatie

Verhoeve Milieu & Water rolt het Zunurec-project uit in het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. De experimenten gebeuren in een mobiele pilootinstallatie. Meerdere tuinders zullen de mobiele installatie kunnen inzetten om spuiwater uit hun opslagbuffers te recupereren. Petra Geldof:“Onze ambitie is om samen met de partners in de keten een goed en flexibel proces te bedenken voor een circulaire waterstroom in de glastuinbouw.”“Het pilootproject moet uitwijzen of de technologie werkt en een betekenisvolle vooruitgang kan betekenen voor de groenteteelt. Als de resultaten positief zijn, kunnen tuinders niet alleen hun spuiwater hergebruiken, maar kunnen ze ook voedingsstoffen recupereren om hun fruit, groenten of sierplanten te voeden.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.