Plus Tubobel maakt pijpleidingen uit CO2-arm beton

Het Belgische betonbedrijf Tubobel heeft een overeenkomst gesloten met de Finse start-up Betolar. De Belgen mogen de Finse technologie en kennis gebruiken om beton te maken zonder cement.

Inès Aoun | 7 maart 2022
Concrete Pipes 1184008

Bij de productie van cement – een belangrijk ingrediënt van beton - komt veel CO2 vrij. Het zijn vooral de klinkers die gebruikt worden in cement die de boosdoener zijn. Volgens Carbon Brief is de cementindustrie verantwoordelijk voor 8 procent van alle CO2-emissies. Ter vergelijking: dat aandeel is groter dan dat van een land als China of de Verenigde Staten.

Een van de oplossingen om de betonindustrie koolstofarm te maken, is cement te vervangen door een alternatief bindmiddel. Veel bedrijven experimenteren al met bijproducten, zoals hoogovenslakken en assen van de staalindustrie. Vaak wordt het experimentele goedje gemengd met het traditionele beton.

Zonder cement

Ook het Finse Betolar gebruikt die bijproducten, maar kijkt ook verder naar reststromen uit de papierindustrie. Volgens de Finnen kan je met hun technologie de CO2-emissies van je grondstoffen in de bouwfase verminderen met 80 procent. De eerste jaren krijgt Tubobel in België het exclusieve recht om de technologie ‘Geoprime’ te gebruiken. Het bedrijf zal het eerst toepassen in pijpleidingen voor de riolering. Dat is al op industriële schaal getest. Daarna volgen ook straatstenen en andere infrastructuur.

Evert Lemmens, CEO van Tubobel Group: "Onze groep heeft zich geëngageerd om onze CO2-emissies te reduceren met 50 procent tegen 2030. Geoprime is de optimale oplossing voor ons. We zullen lokale reststromen gebruiken om het beton zonder cement te produceren."

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.